Getest: anti-app Unpluq helpt bij telefoonverslaving
Met de app Unpluq maak je het jezelf moeilijker om afleidende apps te openen op je smartphone. Hoe goed werkt het en waarom zou je dit doen?
Unpluq is geboren op de TU Delft met als idee om mensen weer de baas over hun telefoon te laten zijn, in plaats van andersom. In februari 2020 werd er 10.000 euro opgehaald via Kickstarter voor het eerste product van Unpluq: een usb-plug waarbij je afleidende apps geblokkeerd werden als de plug niet aangesloten was.
Sinds kort is er een nieuwe versie van Unpluq, waarbij de plug niet meer nodig is en de installatie van de app voldoende is. De app werkt met name met Android-telefoons, voor iPhone is een versie in de maak maar door restricties van Apple zal die niet zo ver gaan als de Android-versie.
Functies
Unpluq gaat verder waar de functies ‘Digitale welzijn’ (Android) en ‘Schermtijd’ (iPhone) stoppen. Via Unpluq maak je roosters aan waarin je aangeeft welke app je op welk moment wil blokkeren. Notificaties van de apps worden dan ook tegengehouden.
Wil je dan toch op dat moment een geblokkeerde app openen, dan moet je een tijdrovende opdracht doen, zoals het schudden van de telefoon of verschillende stippen aanraken. Wat ook mogelijk is dat je alleen de app kan openen als je de telefoon aan de lader legt of als je een speciale QR-code scant, die je bijvoorbeeld op je bureau hebt geplakt.
Betaal je €3,99 per maand voor een Premium-account, dan kan je contacten whitelisten zodat zij wel door de blokkade heen komen. De opties voor betalende klanten worden nog uitgebreid.
Ervaring
Wat ik er goed aan vind, is dat je zelf aan het roer staat bij het aanmaken van de roosters en de unlock-methodes. Ook zijn de methodes precies irritant genoeg om je de app niet te laten openen, maar niet zo irritant dat je Unplug zal deïnstalleren.
Wel loopt de anti-app tegen limitaties aan omdat het niet zelf beheerder is van het besturingssysteem, zoals Google en Apple. Je kan een soort van valsspelen om te spieken in bijvoorbeeld je Gmail via het app-wissel-scherm (swipe-up). Ook blijven veel diensten zoals Tiktok, Instagram en Gmail bereikbaar via de browser van je telefoon. Daarnaast kwamen notificaties soms toch door terwijl ik dacht dat ze geblokkeerd waren.
Wel heeft Unpluq me zeker geholpen om minder naar de apps te gaan waar ik voor mijn gevoel te veel tijd aan besteed. Het haalt vooral het automatisme eruit waarbij ik gedachteloos apps open, alleen maar omdat ik me verveel.
Tegelijkertijd is het geen wondermiddel. De straf van even schudden of even ergens op drukken is maar klein en als-ie groter zou zijn zou je het niet meer willen gebruiken. Zo blijkt het een fijn geheugensteuntje aan de persoon die je wil zijn, maar ligt de verandering helaas toch weer bij jezelf en niet bij de technologie.
Bram van Dijk