Wetenschappers creëren 'superplastic': dubbel zo sterk als staal
Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een nieuw soort plastic uitgevonden dat twee keer zo sterk als staal is. Het materiaal kan bovendien elektriciteit geleiden en gas blokkeren.
Het meest opvallende kenmerk van het nieuwe materiaal 2DPA-1 is dat het tijdens belastingstests twee keer meer gewicht aankon dan staal. Dat terwijl de dichtheid van het materiaal maar een zesde van die van staal zou zijn. Ook kan het materiaal gassen zoals zuurstof tegenhouden en is het geleidend.
Het onderzoek van de MIT-wetenschappers is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Volgens een van de onderzoekers, Michael Strano, zou 2DPA-1 ook recycleerbaar kunnen zijn. Bovendien zou de nieuwe plasticsoort ook relatief makkelijk te produceren zijn.
Tweedimensionale schijf van atomen
Strano vergelijkt het materiaal in een interview met Fast Company met andere soorten plastic. Hij zegt dat plastic normaal bestaat uit een reeks spaghetti-achtige kettingen. Die kettingen zijn sterk, maar er zitten nog gaten tussen waardoor zij kracht verliezen. Het nieuwe materiaal dat door Strano’s team werd uitgevonden vormt in plaats daarvan een tweedimensionale schijf van atomen, wat het extreem sterk zou maken.
2DPA-1 wordt door Strano om die reden vergeleken met een ander wondermateriaal, namelijk grafeen. Ook grafeen bestaat uit een tweedimensionaal vlak van atomen en is enorm sterk, maar wetenschappers slagen er maar niet in om het op grote schaal te produceren. Volgens Strano is dat bij dit nieuwe materiaal niet het geval. "Je kan het gewoon in een beker bij kamertemperatuur produceren. We kunnen kilo’s van dit spul maken."
Ideaal voor de bouwsector
Volgens Strano zou 2DPA-1 wel eens gebruikt kunnen worden in de bouw. Hij zegt dat het materiaal opgestapeld kan worden om bouwmaterialen te creëren die veel sterker zijn dan staal. Ook kan er met het materiaal ultrasterke koolstofvezel worden gemaakt.
Maar volgens Strano zal de grootste toepassing van 2DPA-1 wel eens simpeler kunnen zijn. We verven namelijk al onze oppervlaktes om te voorkomen dat ze in contact zouden komen met de lucht. Als een materiaal nu eenmaal bindt met zuurstof, kan het rotten of roesten. 2DPA-1 zou daarvoor handig zijn omdat het gassen volledig blokkeert.
Strano concludeert dat barrières van 2DPA-1 dat veel efficiënter doen dan wat er nu op de markt is. Om die reden zou de uitvinding van dit nieuwe plastic ertoe kunnen leiden dat we minder plastic zouden gebruiken. Een plastic dat volgens Strano bovendien recycleerbaar zou moeten zijn.