Meta trekt definitief stekker uit plan voor datacenter in Zeewolde
Facebook-moederbedrijf Meta gaat geen enorm datacenter bouwen in Zeewolde. Het Amerikaanse bedrijf zet definitief een streep door de plannen. Er was veel kritiek op de komst van het datacenter, onder meer vanwege het grote stroomverbruik.
Meta zegt in een verklaring dat de bouw van het datacenter in Zeewolde 'niet de juiste investering' is. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
Volgens Meta ontbrak het aan 'een goede match met de omgeving'. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp had eind maart de plannen voor het datacenter, dat met 166 hectare de grootste in zijn soort in Europa had moeten worden, al opgeschort.
Gemeenteraad tegen, grond niet verkocht
Het datacentrum kon in eerste instantie rekenen op de steun van de gemeenteraad van Zeewolde, dat er in december 2021 mee instemde. Tegenstanders van het plan wonnen echter in maart de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor de meerderheid van de raad tegen de komst van het complex was.
Ook besloot het Rijk onlangs de grond waarop het datacenter zou komen nog niet te verkopen, omdat Meta niet aan de gestelde voorwaarden rond duurzaamheid en energiegebruik voldeed.
Kritiek op stroomgebruik en restwarmte
Grote datacenters zijn steeds meer omstreden, omdat het grote stroomgebruik veel beslag legt op het elektriciteitsnet, waar al zeer beperkte ruimte is.
Daarnaast zijn er ook zorgen over het watergebruik en wat er gebeurt met de restwarmte. Die restwarmte kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan en steken de enorme panden van datacenters af in het landschap.
Voorstanders van het datacenter hadden gewezen op de extra banen en belastingopbrengsten. Of Meta op zoek gaat naar een andere Nederlandse locatie voor een datacenter, wil het bedrijf niet zeggen.
'Overwinning voor de kiezer'
"Ik had niet verwacht dat Meta er zelf zo snel de stekker uit zou trekken. We zijn blij dat ze dit besluit hebben genomen", reageert Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. "Dit is een overwinning voor de kiezer. Ook is in heel Nederland nu duidelijk wat de nadelen van zulke grote datacenters zijn."
Strengere regels
In Nederland lopen er zo'n 20 tot 25 projecten voor de vestiging en uitbreiding van nieuwe datacenters. Deze week werd bekend dat er voorlopig ook geen groot datacenter komt bij de Groningse stad Appingedam. De Groningse gemeente ziet geen ruimte voor het geplande datacenter van 22 hectare.
Het kabinet kondigde onlangs strengere regels aan voor grote datacenters, waardoor ze alleen in een paar gebieden in Groningen en Noord-Holland mogen worden toegelaten. In februari zei het kabinet al dat er zeker tot november geen bouwaanvragen in behandeling mogen worden genomen voor datacenters van 10 hectare of meer.