'Musk gaat helft personeel Twitter ontslaan'
Elon Musk zou 3700 medewerkers van Twitter willen ontslaan. Daarmee zou de helft van het personeelsbestand van het bedrijf worden geschrapt.
Dat zeggen bronnen tegen Bloomberg. Vrijdag zou Musk het personeel inlichten over de ontslagen. Door het personeelsbestand te halveren hoopt de miljardair te snoeien in de kosten bij het bedrijf, dat hij voor 44 miljard dollar overnam.
Musk zou ook verplichten dat alle medewerkers voortaan op kantoor gaan werken. Veel werknemers werkten sinds de coronapandemie een groot deel van de tijd vanuit huis, iets waar Musk een fel tegenstander van is.
Kosten drukken
Musk staat onder druk om te bezuinigen bij Twitter, waarvoor hij zegt te veel betaald te hebben. Hij ging in april akkoord met het betalen van 54,20 dollar per aandeel, vlak voordat de markten kelderden. Daarna probeerde hij maandenlang onder de overname uit te komen, vanwege zorgen over het grote aantal nepaccounts op het platform. Twitter stapte naar de rechter om de overname af te dwingen, maar uiteindelijk besloot Musk toch weer de eerdere afspraak na te komen. Afgelopen vrijdag werd de overname afgerond.
Betalen voor blauwe vinkjes
Nadat hij het volledige bestuur van Twitter de laan uit stuurde, staat Musk momenteel tijdelijk alleen aan het roer. Die situatie is volgens hem 'slechts tijdelijk', maar het is niet duidelijk op welke termijn hij een nieuwe ceo aanwijst.
De rijkste man op aarde kondigde de afgelopen dagen allerlei wijzigingen bij Twitter aan, waaronder aanpassingen in het Twitter Blue-abonnement. Voor 8 dollar per maand kunnen gebruikers het bekende blauwe vinkje op hun profiel krijgen, dat tot nu toe stond voor een geverifieerd persoon. Aan het vinkje konden gebruikers herkennen of een persoon of bedrijf echt was.
Binnenkort krijgt iedereen die betaalt zo'n vinkje, maar krijgen bepaalde publieke figuren daarnaast nog een tweede vinkje op hun profiel. Daarnaast opperde Musk het plan om gebruikers te laten betalen voor video's, zodat de makers daar aan mee kunnen verdienen.
Minder moderatie, meer racisme
In de eerste dagen na de overname werden de berichten op Twitter veel minder streng gecontroleerd, zo bleek uit data van onderzoeksbureaus. Het lossere beleid leidde tot een enorme toename in racistische tweets: 1700 procent meer afgelopen zaterdag.
Bekend is dat Musk een groot voorstander is van een grote vrijheid van meningsuiting en dat hij vond dat Twitter die teveel beperkte. In een boodschap gericht aan bezorgde adverteerders noemde Musk Twitter een 'digitaal dorpsplein' waar een 'breed scala aan meningen kan worden besproken op een gezonde manier'. Een paar dagen later noemde Musk zelf de Britse krant The Guardian 'een extreem linkse propagandamachine'.
Blokkade Trump
Pas over enkele weken komt er duidelijkheid over het mogelijk opheffen van de blokkades van accounts die Twitter eerder in de ban deed, zoals die van ex-president Donald Trump. "Twitter laat niemand die eerder van het platform was verwijderd toe voordat we een helder proces hebben om dit te doen, wat zeker enkele weken extra kost", aldus Musk.
Luister ook de Bright Podcast: