Tech-oorlog VS en China

'VS voert druk op Nederland op over Chinese export chipmachines ASML'

© ASML

asml chip export china chips
3 november 2022 om 09:40
Laatste update: 3 november 2022 om 10:12

De Verenigde Staten gaan Nederland opnieuw vragen om de levering van chipmachines aan China door het Nederlandse bedrijf ASML verder te beperken.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Onder andere de Amerikaanse staatssecretaris van Handel zou naar Nederland komen voor de besprekingen over de chipmachine-export.

De kwestie werd in mei ook al besproken door de Amerikaanse minister van Handelszaken Don Graves bij een bezoek aan ons land. Nu zou de VS volgens Bloomberg de druk op Nederland verder opvoeren. Nederland is echter bezorgd over de gevolgen van strenge Amerikaanse exportverboden tegen China. 

De beurskoers van ASML daalde vanochtend bij de opening, maar herstelde zich later weer deels en staat op moment van schrijven zo'n 2,7 procent in de min.

Belangrijke spil

ASML is een van de belangrijkste fabrikanten van de machines die nodig zijn om chips te kunnen produceren. Het Veldhovense bedrijf mag zijn geavanceerde EUV-machines al niet verkopen aan China.

Maar de Amerikaanse regering wil dat ook de Chinese export van wat oudere chipmaaktechnologie, deep ultraviolet litography of DUV-systemen, aan banden wordt gelegd. Die export gaat nu nog wel door, terwijl Amerikaanse concurrenten van ASML zulke technologie niet meer aan China mogen leveren.

Zorgen over Chinese dreiging

De VS ziet de Chinese ontwikkelingen op gebied van chips en kunstmatige intelligentie als een grote dreiging, zowel op economisch als militair vlak. Daarom wil het ook bondgenoten als Nederland overtuigen China niet beter te maken op technologisch gebied.

China woest over exportrestricties

De gesprekken tussen Nederland en de VS zouden onderdeel zijn van een lopend bilateraal overleg. Daarin komen ook andere technologische samenwerkingen ter sprake. De Amerikaanse regering praat intussen ook met de Europese Unie over het afstemmen van sancties tegen China. 

De Amerikaanse regering voerde op 7 oktober strengere exportrestricties in, waardoor Amerikaanse techbedrijven verder beperkt worden in het zaken doen met China. 

De Chinese overheid reageerde toen woest op de nieuwe Amerikaanse regels. Voor chiptechnologie is China nu nog erg afhankelijk van buitenlandse partijen.

Miljarden aan investeringen

China werkt al jaren aan het uitbreiden van zijn eigen capaciteit om zelf chips te produceren. Experts zien de nieuwe Amerikaanse sancties als een grote belemmering voor de Chinese chip-ambities. "Dit werpt de Chinese ontwikkeling jaren terug in de tijd", zei tech-expert Jim Lewis van denktank CSIS onlangs tegen Reuters. "China gaat het maken van chips niet opgeven, maar dit zal ze behoorlijk vertragen."

De VS doet op zijn beurt enorme investeringen om de Amerikaanse chipindustrie te stimuleren. De Amerikaanse regering heeft 52 miljard dollar aan subsidies beschikbaar gemaakt voor de bouw van nieuwe chipfabrieken op Amerikaanse bodem.