Review: de B&W Px8 is een dure koptelefoon voor de liefhebber
Bowers & Wilkins pakt met de Px8 uit voor de liefhebber van geluidskwaliteit, design en mooie materialen. Maar wel tegen een bovengemiddeld hoge prijs.
Het verschil tussen goed en geweldig is geen 50 procent, het is eerder 10 procent. Dat gevoel krijg je als je de Px8 van Bowers & Wilkins in handen krijgt, een paar maanden nadat de uitstekende Px7 S2 is verschenen. In eerste instantie oogt de koptelefoon hetzelfde. Maar hij voelt al anders: geen kunstleer maar echt Nappa-leer. Dat zit op alle plekken waar de koptelefoon je hoofd raakt: rond de oren en op het hoofd – en ook aan de buitenkant, zodat de koptelefoon altijd hoogwaardig aanvoelt.
En comfortabel, ook niet onbelangrijk. De Px8 kan je makkelijk het gros van een werkdag dragen zonder last te krijgen. De koptelefoon voelt met 320 gram waardevol, maar is niet zo zwaar dat het vermoeiend wordt. Hij is zwaarder dan de 250 gram van de Sony WH-1000XM5, maar die voelt met zijn plastic behuizing wat goedkoper aan. De Apple AirPods Max voelen ongeveer even hoogwaardig, ondanks andere materialen en een hoger gewicht van 385 gram.
Op gebied van geluid gaat de Px8 ook een stap verder dan zijn minder dure broer. Net als bij de Px7 S2 zijn de geluidsdrivers van deze koptelefoon ook schuin in de schelp geplaatst. Dat zorgt volgens Bowers & Wilkins voor een betere geluidsoverdracht – bij de Px7 klinkt het in ieder geval al erg goed.
Nóg beter geluid – voor wie het horen kan
De Px8 gaat daar overheen in materiaalgebruik: de conische drivers van de Px7 zijn van bio-cellulose, bij de Px8 zijn ze van koolstofvezel. Dat zorgt volgens Bowers & Wilkins voor minder vervorming van het geluid en snellere prestaties. Dat zou moeten zorgen voor beter geluid, en daar komt de eerste zin van deze review om de hoek kijken.
De Px8 klinkt namelijk erg, erg goed. Maar dat geldt ook voor de Px7 S2, voor de Sony WH-1000XM5, voor de AirPods Max. Die koptelefoons zijn flink tot een beetje goedkoper dan de Px8, en het verschil zal eerder op smaak dan exacte wetenschap aankomen. Welke dure wijn smaakt lekkerder, en wat maakt hem beter dan die andere? De Px8 is in ieder geval thuis in elk genre en klinkt inderdaad erg fraai op hoog volume. De enige zwakke plek is waarschijnlijk juist het lage volume: onder een bepaald punt klinkt het geluid opeens wat dunner.
De noise-cancellation is verder prima in orde, ook al zo'n zekerheid op dit prijspunt. Niet beter dan bij de Px7 of bij de andere genoemde concurrenten. En dat hoeft ook niet: het anti-geluid weet samen met de oorkussens het meeste constante omgevingsgeluid weg te filteren. Vliegtuig, trein en stofzuiger zijn een peuleschil, een luid pratende collega komt er nog weleens doorheen.
Conclusie: voor de fijnproever
Met een batterijduur van 30 uur en ondersteuning voor Bluetooth 5.2 with aptX Adaptive is de Px8 prima voorzien. En de bijbehorende app laat fijnproevers nog verder sleutelen aan het geluidsprofiel. Maar de prijs blijft met 699 euro even slikken. Die prijs is redelijk voor de fijnproever, die het verschil van 270 euro met de Px7 S2 duidelijk kan horen, en het extra oog voor detail waardeert. Met andere woorden: dit is de koptelefoon voor wie niet alleen een Mercedes-Benz koopt, maar ook alle opties erbij.
Kijk bij Bright Stuff voor alle producten die wij aanraden.