© Rijkswaterstaat

Slimme camera’s gaan brugwachters helpen 
Detectie 'slagboomduikers'

Slimme camera's gaan brugwachters helpen

30 december 2022 om 11:54
Laatste update: 30 december 2022 om 11:54

Camera’s die met kunstmatige intelligentie mensen detecteren die onder slagbomen door gaan moeten helpen om ongelukken op bruggen te voorkomen. 

Rijkswaterstaat gaat vanaf 2024 slimme camera’s inzetten als 'een extra paar ogen' voor brugwachters. Het systeem moet 'meer zekerheid' geven voordat een brug wordt geopend. Met behulp van software met AI herkennen de camera’s mensen die nog snel een brug willen oversteken als de lichten al knipperen of de slagbomen al naar beneden zijn. 

Dat is volgens Rijkswaterstaat een groeiend probleem. Het gedrag kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ook zorgt het voor veel schade. Rijkswaterstaat zegt in het AD dat wekelijks minstens één slagboom onherstelbaar beschadigd raakt door toedoen van een 'slagboomduiker'.

De software van de camera’s wordt getraind in het detecteren van fietsers, voetgangers, auto’s en andere bewegende objecten op bruggen.

Later ook warmtesensoren

In 2023 wordt het systeem voor het eerst op een echte brug getest. Als de proef een succes is, worden vanaf 2024 de eerste bruggen van de camerasystemen voorzien.

Een volgende stap is het uitrusten van de camera’s met warmte- en lichtsensoren, zodat mensen in het donker beter gedetecteerd kunnen worden. 

De afgelopen jaren vonden er meerdere ernstige ongelukken op bruggen plaats. In november raakte een 28-jarige fietser in Haarlem zwaargewond toen hij van een opengaande brug viel. In 2015 kwam een 57-jarige vrouw in Zaandam om het leven toen ze een brug op fietste terwijl de lichten knipperden maar de slagbomen nog niet naar beneden kwamen. 

Luister ook: