Kunstmatige intelligentie

Microsoft laat bedrijven ChatGPT gebruiken via cloudplatform

17 januari 2023 om 08:34
Laatste update: 17 januari 2023 om 08:34

Microsoft gaat de veelbesproken chatbot en tekstgenerator ChatGPT van OpenAI 'binnenkort' aanbieden aan bedrijven via zijn cloudplatform Azure. Microsoft zet steeds meer in op kunstmatige intelligentie (AI).

Microsoft heeft aangekondigd dat het OpenAI-diensten via Azure beschikbaar maakt voor meer bedrijven en ontwikkelaars. Zij kunnen meerdere AI-tools van OpenAI gebruiken in de clouddienst, waaronder straks ook ChatGPT, de geavanceerde chatbot en tekstgenerator die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) vragen van gebruikers kan beantwoorden. Sommige teksten die de AI-chatbot produceert zijn zo goed dat ze lastig te onderscheiden zijn van door mensen geschreven teksten.

"ChatGPT komt binnenkort naar de Azure OpenAI-dienst. We willen klanten helpen de meest geavanceerde AI-modellen ter wereld toe te passen voor hun eigen zakelijke behoeften", aldus Microsoft-ceo Satya Nadella. Om toegang te krijgen tot de OpenAI Service op Azure moeten bedrijven wel aan bepaalde standaarden voldoen. Ook moeten ze toelichten waar ze de technologie voor willen gebruiken. 

Microsoft investeerde in 2019 al 1 miljard dollar in OpenAI en zou nog eens 10 miljard willen steken in het AI-bedrijf.

Concurrentie voor Google

Doordat ChatGPT met natuurlijk taalgebruik antwoorden op vragen en vervolgvragen kan geven, zou het een concurrent kunnen worden voor zoeken via Google. Microsoft zou binnenkort een ChatGPT-functie willen toevoegen aan zijn zoekmachine Bing. Gebruikers zouden met zo'n AI-chatbot sneller antwoord op vragen kunnen krijgen dan wanneer ze iets op Google opzoeken en eerst moeten doorklikken naar websites. Google ontwikkelt ook al jaren toepassingen met AI.

DALL-E

Cloudklanten van Microsoft krijgen onder meer ook toegang tot de OpenAI-tool DALL-E voor het genereren van afbeeldingen op basis van commando's.

De opmars van AI-tools waarmee gewone gebruikers gemakkelijk teksten en afbeeldingen kunnen genereren leidde recent tot waarschuwingen en zorgen. Zo kan ChatGPT op een overtuigende toon onjuiste of misleidende informatie geven. Ook noemde OpenAI-ceo Sam Altman het in december 'een vergissing om voor iets belangrijks op ChatGPT te vertrouwen'.

Luister ook onze podcast:

Kijk ook