'Apple-bril kan wisselen tussen AR en VR en heeft knijpbediening'
Er zijn meer details uitgelekt over de eerste slimme bril van Apple. De headset zou kunnen wisselen tussen augmented reality (AR) en virtual reality (VR) en te bedienen zijn met onder meer knijpbewegingen. Ook kan de bril dienen als scherm voor een Mac-computer.
Hoewel Apple de plannen voor een kleinere, slankere AR-bril zou hebben vertraagd, zou het bedrijf nog steeds van plan zijn om dit jaar een zogenoemde mixed reality-bril uit te brengen. Zo'n bril bevat zowel mogelijkheden voor virtual reality als augmented reality. Bloomberg sprak mensen die deze bril al hebben geprobeerd, waarbij vooral de sensoren voor hand- en oogbewegingen opvielen.
"De bril heeft verschillende externe camera's die de handen van de gebruiker analyseren, en sensoren in de behuizing die de ogen van de gebruiker lezen", schrijft Bloomberg. "Zo kan de gebruiker het apparaat bedienen door naar dingen op het scherm te kijken – een knop, app-icoon of onderwerp in een lijst – om het te selecteren. Gebruikers knijpen dan met hun duim en wijsvinger om die taak te activeren – zonder iets vast te hoeven houden."
Wieltje voor AR-VR-wissel
Die aanpak is anders dan bij andere AR- of VR-brillen, die vaak met controllers in de handen zijn te bedienen. Sommige brillen hebben ook touch-bediening op de bril of headset zelf. Apple zou hebben gekozen voor zijn Digital Crown, een draaiwieltje dat ook op de Apple Watch en AirPods Max zit. Op de bril zou het wieltje gebruikt worden om te wisselen tussen VR en AR.
Bij VR, virtual reality, zien gebruikers niets van hun omgeving en alleen een volledig virtuele wereld. Bij augmented reality zien gebruikers de echte wereld wel, via transparante glazen of via camera's buitenop de bril, aangevuld met virtuele objecten. De mogelijkheid om zelf tussen die twee opties te wisselen, zou 'het hoogtepunt' van de Apple-bril moeten worden.
Twee uur accuduur met externe batterij
De bril zou wel behoorlijk wat energie verbruiken, en daarom draaien op een externe batterij. Op die accu zou de bril het twee uur volhouden, en de accu zou met een snoer verbonden zijn aan de bril, en bijvoorbeeld in de achterzak van de gebruiker bewaard worden. De batterij zou zo groot zijn als "grofweg twee iPhone Pro Max-modellen op elkaar: zo'n 15 centimeter hoog en zo'n 1,5 centimeter dik.
De bril zou ook gebruikt kunnen worden als extern scherm voor een Mac-computer. Gebruikers zien dan een virtueel scherm voor zich zweven, en kunnen dat bedienen met hun normale muis en toetsenbord. Ook zou Apple werken aan een methode waarbij men in het luchtledige zou kunnen typen, als aanvulling op dicteren via Siri.
Samenwerkingen met Disney en Dolby
Een van de kernfuncties van de bril zou naast gaming en werken met 'meeslepende video' moeten worden. Apple zou daarvoor potentie zien in samenwerkingen met bedrijven als Disney en Dolby.
Gebruikers zouden via de bril ook films kunnen kijken op een groot virtueel scherm in een andere omgeving, zodat het lijkt alsof zij midden in de woestijn staan.
Luister ook de Bright Podcast: