Twitter haalt oude blauwe vinkjes toch nog niet weg
Twitter heeft de onbetaalde vinkjes van gebruikers toch nog niet verwijderd, ondanks het plan dit op 1 april te doen. Nu zijn ze samengevoegd met betaalde vinkjes, maar de onbetaalde variant verdwijnt op termijn alsnog.
Het weghalen van de vinkjes is een initiatief van Twitter-topman Elon Musk. Het blauwe merkje werd jarenlang gebruikt om te laten zien welke Twitter-accounts waren geverifieerd, zodat gebruikers makkelijk zien of een profiel echt van een beroemdheid of groot bedrijf is. Musk wil dat de vinkjes alleen nog maar worden verstrekt aan gebruikers die hier maandelijks voor betalen.
Het nieuwe Twitter-beleid wordt al langere tijd bekritiseerd. Als iedereen kan betalen om een vinkje te krijgen, wordt het moeilijker om legitieme accounts en parodieën van elkaar te onderscheiden. Bovendien zijn bekende gebruikers niet van plan om te gaan betalen voor hun vinkje. Onder meer basketballer LeBron James en acteur William Shatner zien het niet zitten om voor hun populaire accounts te gaan betalen. Monica Lewinsky die bekend werd door haar affaire met de Amerikaanse president Clinton, signaleert nu al problemen met het nieuwe systeem: een overduidelijk nep-account onder haar naam heeft een blauw vinkje gekregen.
1 april bleek niet haalbaar
Het betaalde vinkjes-abonnement is inmiddels al een tijd beschikbaar, maar oude vinkjes waren nog steeds toegewezen. Musk beloofde afgelopen maand dat daar 1 april verandering in zou komen. Onbetaalde vinken zouden dan verdwijnen.
Die datum ging voorbij zonder dat de verificatie bij accounts werd weggehaald. Ingewijden vertelden aan The Washington Post dat het weghalen van de vinkjes veel werk is, omdat de gebruikte software veel fouten maakt. Daarom moet personeel veel handwerk doen, terwijl er na recente reorganisaties minder mensen werken.
The New York Times
De vink van The New York Times werd dit weekend als enige weggehaald. Dat gebeurde na een dialoog op het sociale netwerk van Musk, waarin hij werd gewezen op uitspraken van de Amerikaanse krant. 's Werelds grootste krant stelde niet bereid te zijn betalen voor een vinkje en abonnementen van journalisten niet te vergoeden.
Daarnaast is de begeleidende tekst op de site veranderd. Het is sinds dit weekend niet langer mogelijk om een onbetaald geverifieerd account te onderscheiden van een gebruiker die voor Twitter Blue betaalt.
Luister ook de Bright Podcast: