De beste tablets van dit moment

beste tablets koopadvies koopgids bright stuff Android samsung apple ipad
29 mei 2023 om 23:27
Laatste update: 30 mei 2023 om 09:27

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de beste tablets van dit moment, voor verschillende soorten gebruikers.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: tablets. Die moet sowieso een aantal jaar meegaan, maar verder hangt het soort tablet vooral af van je gebruik.

Zoals altijd geldt: sneller is duurder. Maar we raden lang niet iedereen de snelste tablet aan. Voor veel dingen is een goedkopere tablet al ruimschoots voldoende. Wel raden we alleen iPads en Samsung-tablets aan. Die zijn betrouwbaar, snel en bieden bovendien veel langere ondersteuning met nieuwe updates dan concurrenten. Tablets zijn een volwassen productgroep en inmiddels weet je waarschijnlijk wat voor gebruiker je bent. Koop daarom niet zomaar een goedkope tablet, want goedkoop is duurkoop.

Apple iPad (9e gen.)

Apple biedt nu vier soorten iPads aan: de dure iPad Pro voor wie de snelste prestaties en het beste scherm wil, de iPad Air net een stapje daaronder, de iPad Mini voor wie in feite een kleine Air wil, en de reguliere iPad voor wie vooral een iPad wil. Die reguliere iPad kreeg in 2022 een grote update voor zijn tiende generatie.

Dat is een fraaie tablet geworden, en toch raden we hem niet aan. Met een prijs vanaf 589 euro vinden we dat model bepaald geen instapper meer. Die iPad is mooier dan zijn voorganger, maar die is praktisch net zo capabel en kost bij Apple 150 euro minder. Bij andere verkopers is de iPad 9e generatie zelfs te vinden voor onder de 400 euro.

En die 9e generatie van de 'gewone' iPad is nog altijd verrassend compleet voor zijn prijs. Prima scherm: 10,2 inch, waar dat eerst 9,7 was, met een iets hogere resolutie van 2160 x 1620 pixels. Ook werkt de iPad met het Smart Keyboard. Dat prettige toetsenbord klik je magnetisch aan de iPad, en dankzij de Smart Connector hoeft het nooit opgeladen te worden. Het Smart Keyboard is los verkrijgbaar voor 179 euro.

Verder werkt de gewone iPad met de Apple Pencil, het model dat via de Lightning-poort wordt opgeladen kost 99 euro. Deze iPad draait op de Apple A13-chip uit 2019, die ook in de iPhone 11 zat. Niet de nieuwste chip dus, maar meer dan goed genoeg voor alles wat je met deze iPad wil doen, van het kijken van series tot het spelen van games. De opslagruimte van het instapmodel is verhoogd van voorheen 32GB naar 64GB bij deze iPad: hoog tijd.

Een voordeel dat voor alle iPads geldt, en dus ook deze: iPadOS. Apple heeft iOS speciaal toegespitst op de iPad, en maakt veel meer gebruik van het grote scherm. Meerdere apps naast elkaar gebruiken, snel wisselen tussen apps, een completer thuisscherm, desktop-webpagina's, ondersteuning voor externe opslag, betere tekstselectie en snellere prestaties. Dankzij iPadOS is juist deze instap-iPad veelzijdiger en aantrekkelijker dan ooit, zeker met de verbeteringen die in iPadOS 15 en 16 zijn toegevoegd.

De iPad (9e gen.) is er in donkergrijs en zilvergrijs. De introductieprijs is 439,95 euro, maar de iPad is inmiddels al te vinden voor rond de 350 euro.

Apple iPad Pro (M2)

Dan de iPad voor het zwaardere werk: de Pro met M2-chip. Dat is dezelfde chip die Apple ook in onder meer de MacBook Air en Mac mini levert. Een volwaardige chip dus, met indrukwekkende prestaties. Niet alleen is het de krachtigste iPad tot nu toe, ook de accuduur is indrukwekkend. In de praktijk kun je prima een hele werkdag van 8-10 uur op één lading werken.

Dat doe je dan op een prachtig 120Hz-scherm. Bij het 11-inch exemplaar gaat het om een lcd-scherm, de versie met 12,9-inch scherm steelt echter de show. Dat is een miniLED-scherm: kort door de bocht een lcd-scherm met een geavanceerde backlight. Dat zorgt voor een zeer hoog contrast van 1.000.000:1, in de buurt van oled. Ook is het 12,9-inch scherm feller dan de 11-inch, met betere HDR-prestaties.

Het optionele Magic Keyboard maakt van de iPad Pro helemaal een soort futuristische laptop. Je hebt een toetsenbord en trackpad, kan de kijkhoek van de iPad aanpassen en er zit zelfs een laadpoort in. Je klapt het geheel dicht als een laptop, maar je pakt de iPad Pro er dankzij de magneten net zo makkelijk vanaf. De prijs is echter wel slikken: 429 euro, voor alleen dat toetsenbord.

De iPad Pro M2 heeft verder uitstekende camera's met 10- en 12 megapixels, een LiDAR-scanner en ondersteuning voor de nieuwste Apple Pencil. Die stylus kan nu ook voor het eerst zwevend boven het scherm gebruikt worden: zo kunnen apps al aangeven waar het puntje van je pen gaat landen, voordat je het scherm aanraakt. De vier speakers aan weerszijden ondersteunen Dolby Atmos en met WiFi 6E en 5G heb je de snelste mobiele aansluitingen.

De iPad Pro M2 is er in donkergrijs en zilvergrijs, in 11-inch vanaf 1069 euro en in 12,90 inch vanaf 1469 euro. Sommige winkels zitten inmiddels al onder die prijzen, waardoor we deze peperdure iPads Pro nu toch aanraden.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

De Galaxy Tab S6 Lite steekt de reguliere iPad behoorlijk naar de kroon. Apple is met zijn goedkoopste tablet marktleider, maar de reguliere iPad is inmiddels ook een beetje saai. De meest flitsende functies bewaart Apple voor zijn duurdere tablets, Samsung heeft ze ook in deze Galaxy Tab S6 Lite gestopt.

Het 10,4-inch lcd-scherm van de Tab S6 Lite heeft een resolutie van 2000x1200 pixels. Met een 5:3-beeldverhouding is het scherm vrij lang. In rechtopstaande modus is dat bij het lezen van lange teksten minder prettig dan bij een iPad, voor het kijken van films en series is deze verhouding dan weer superieur.

De Tab S6 Lite draait op een Exynos 9611-chip van Samsung, een chip die snel genoeg is voor alle taken waar je een tablet als deze voor koopt: internetten, wat spelletjes, lezen, het kijken van films en series. En tekenen, want de Tab S6 Lite wordt geleverd met de S Pen, waarmee ook makkelijk notities op het scherm zijn te maken.

Ook prettig: de 64 GB opslagruimte kan met een microSD-kaart worden uitgebreid, zeker geen standaardfunctie bij tablets. De accu biedt met een capaciteit van 7040 mAh genoeg stroom voor tot 13 uur video's kijken. Ook voelt de aluminium behuizing van de Tab S6 Lite prettig en degelijk aan.

De Samsung Galaxy Tab S6 Lite is er in grijs en blauw kost circa 350 euro.

Samsung Galaxy Tab S8 (Plus/Ultra)

Zoals de iPad Pro zich verhoudt tot de reguliere iPad, zo verhoudt de Samsung Tab S8-reeks zich ongeveer tot de S6 Lite. Dit zijn snellere tablets, met een Snapdragon 8 Gen 1-chip. En Samsung biedt nog meer schermformaten dan Apple: 11-inch, 12,4 inch en 14,6 inch.

Alle drie de tablets hebben een 120Hz-scherm. Het 11-inch model heeft een lcd-scherm, de overige twee modellen hebben een amoled-scherm met fraaiere kleuren en hoger contrast. En sympathiek van Samsung: bij deze S8-tablets zit de stylus gewoon bijgeleverd in de doos.

De tablets hebben allemaal een magnetische aansluiting voor een Book Cover Keyboard. Bij de S8 en S8 Plus voeg je dan een toetsenbord toe aan de tablet, bij het Ultra-exemplaar zit er ook een trackpad op. Dat toetsenbord is met 349,99 euro ook meteen het duurste. En ook prettig: de Tab S8-reeks is verzekerd van vier jaar aan grote Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates.

De Samsung Galaxy Tab S8 en S8 Plus zijn er in grijs, zilvergrijs en roségoud en kosten respectievelijk 711 en 959 euro. De Tab S8 Ultra is er alleen in grijs, vanaf 1119 euro.

Volg Bright Stuff voor meer producten die we aanraden.