De beste slimme camera's voor de beveiliging van je huis
Een slimme camera is handig: als er ooit ingebroken wordt, heb je er beeld van, en omdat de camera's verbonden zijn, kan je zelf een inbraak voorkomen – nog beter. Dit vinden wij de beste slimme beveiligingscamera's.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: slimme camera's. Die moeten wat ons betreft echt slim zijn: met herkenning van gezichten en voorwerpen, zodat je niet voor elk wissewasje een melding krijgt. Beelden moeten automatisch opgeslagen worden, en eigenlijk willen we ook geen maandelijks abonnement bij zo'n camera: anders blijf je maar betalen.
Aqara Camera E1
De beste nieuwe binnenkomer, vanwege zijn lage prijs en HomeKit-ondersteuning. De E1 heeft een 2K-resolutie en kan 360 graden draaien en kantelen. Ook werkt de camera samen met de eerder verschenen smart home-sensoren van Aqara. De Camera E1 heeft ingebouwde persoons- en geluidsdetectie, op het apparaat zelf dus en niet in de cloud.
Het meest opvallende: de Camera E1 biedt bijzonder brede ondersteuning voor platforms. Hij werkt met Apple HomeKit Secure Video, zodat beelden te zien zijn via de Woning-app en automatisch op iCloud worden opgeslagen. En ook met Google Home en IFTTT werkt de camera prima. Je kan ook kiezen om beelden lokaal op te slaan op een microSD-kaartje, of op een netwerkschijf. Let wel: de Camera E1 wordt geleverd zonder benodigde 2A-usb-adapter. Maar de prijs is er dan ook wel naar: 59,99 euro.
Logitech Circle View
Een van de beste keuzes voor Apple HomeKit-gebruikers, want deze camera is helemaal toegespitst op dat systeem. De Circle View stel je standaard ook in via de Woning-app op je iPhone, iPad of Mac. De beelden van de camera zie je daar ook terug, net als op je Apple TV als je dat wil.
Meldingen komen ook via de Woning-app binnen, en beelden worden veilig en versleuteld opgeslagen op iCloud via HomeKit Secure Video. Je moet dan wel een HomePod (mini), Apple TV of iPad als thuishub gebruiken. Maar zit je in het Apple-ecosysteem, dan is dit een simpele, veilige camera waarbij je de zekerheid hebt dat alleen jij de beelden kan zien, omdat ze niet op een dienst elders terechtkomen. De Circle View filmt in 1080p, de hoogste resolutie die HomeKit Secure Video aankan. De Logitech Circle View is te koop voor rond de 160 euro.
Arlo Pro of Ultra
Arlo verkoopt prettige camera's met een optioneel abonnement: ze zijn ook gewoon functioneel zonder. Dat vinden we te prijzen, want als je bijvoorbeeld HomeKit Secure Video wil gebruiken, hoef je bij Arlo dus geen extra abonnement af te sluiten. Dat kan natuurlijk wel, en voor 3,99 euro per maand, per camera, krijg je 30 dagen online videogeschiedenis en vervanging als de camera gestolen wordt.
Voor wie slechts één camera buiten nodig heeft, is de Arlo Pro een goede keuze. Die heeft een 2K-resolutie, 160 graden zichtveld en een zoeklicht. Ook zit er een camera en microfoon op, nachtzicht in kleur en een accuduur van 8 maanden: makkelijk installeren dus. Bovendien kan je deze camera gebruiken zonder SmartHub, het basisstation met lokale opslag van Arlo. De Arlo Pro 5 kost 199,99 euro per stuk.
Wil je nou meerdere camera's rond je huis hangen, dan is de Arlo Ultra 2 een goede upgrade. Die is per stuk even duur, 199,99 euro, maar vereist de SmartHub. Het basispakket met 2 camera's en hub kost 419 euro. De camera's zijn wel wat beter dan de Pro 5: 4K, een wat breder zichtveld van 180 graden.
EufyCam 3
Het paradepaardje van Eufy is de EufyCam 3, die vooral verkocht wordt als set met meerdere camera's en een HomeBase-hub. De camera's van Eufy schieten video in 4K, met nachtzicht in kleur. En dankzij de HomeBase kunnen ze lokaal nauwkeurig personen en objecten herkennen, en beelden opslaan. Lang opslaan, want waar je de hun van Arlo alleen met microSD-kaarten kan uitbreiden, biedt de HomeBase plaats voor een harde schijf. En dan kan je je lokale opslag uitbreiden tot 16TB. Dan weet je zeker dat een eventuele diefstal op beeld staat.
De app van Eufy werkt prima, en hoewel de camera's ook prima werken met de platforms van bijvoorbeeld Apple en Google, is de app van Eufy zelf completer. Het instellen van zones en bekende personen gaat in de app van Eufy makkelijk. Fijn aan deze EufyCam 3 is het zonnepaneeltje bovenop, die zorgen dat je de camera's veel minder vaak naar binnen hoeft te halen voor een laadbeurt. Een EufyCam 3 startpakket met twee camera's en een HomeHub kost 549 euro.
Netatmo Slimme Binnencamera
Bovenstaande merken als Arlo en Eufy hebben binnencamera's die het prima doen, net als de camera van Aqara, mocht je graag binnenshuis een oogje in het zeil houden. Alleen die camera's zien er meteen zo camera-achtig uit. Het zijn net webcams op een voetje – want dat zijn het eigenlijk ook. Maar moet dat nou? Je kijkt er wel tegenaan.
Het Franse Netatmo doet het wat eleganter, met deze cilindervormige binnencamera, natuurlijk in chique champagne. Deze camera staat mooi op bijvoorbeeld een dressoir in de gang, of zelfs in de woonkamer als je dat zou willen. Hij heeft gezichtsherkenning, een eigen app en werkt ook weer prima samen met Apple HomeKit met Secure Video en Google Home. Deze binnencamera is met zo'n 160 euro wel wat duurder dan de concurrentie, maar het oog wil ook wat.