AI-thuisbatterij laadt bij pieken en levert bij dalen: verdient zichzelf terug
Thuisbatterijen bestaan al langer, om je eigen zonnestroom op te slaan bijvoorbeeld. Energiebedrijf Zonneplan komt met een slimme variant die het stroomnet helpt in balans te blijven. Daar verdien je als klant goed aan, ook zonder zonnepanelen.
KIJK OOK: Hierom wordt 2024 hét jaar van de thuisbatterij
Energieleverancier Zonneplan denkt met de Nexus-thuisbatterij "goud in handen" te hebben. De batterij is vanaf vandaag beschikbaar, en leunt op een AI-platform dat automatisch schakelt met verschillende energiemarkten. Op verschillende plekken zijn er namelijk op verschillende momenten overschotten of tekorten aan stroom: omdat de zon schijnt of juist minder dan verwacht, omdat het waait en omdat steeds meer stroom groen wordt opgewekt.
Sterker nog: de zon en wind worden zó goed benut, dat we op piekmomenten simpelweg te veel hebben. Dat kan het net niet aan, en dus vragen netbeheerders om op zulke momenten meer stroom af te nemen, want dat helpt. Daar betalen ze een vergoeding voor. Dat geldt andersom ook als er een tekort is. Daar kom je als consument niet voor in aanmerking, maar energiebedrijven als Zonneplan wel. Via zijn nieuwe thuisbatterij strijk je die vergoedingen als eindgebruiker wel op.
Rendement van bijna 1000 euro per jaar
Het energieplatform Zonneplan Powerplay scant daarvoor voortdurend de verschillende balanceringsmarkten. "Met hulp van AI bepaalt Powerplay of het voor batterijen een voordelig moment is om te laden, ontladen of juist te wachten. Activatie geschiedt binnen minder dan een seconde", zegt Joris Berendschot die aan de basis staat van het AI-platform van Zonneplan dat de thuisbatterijen aanstuurt.
De thuisbatterij van Zonneplan ziet eruit als een soort koelbox en is modulair. Witte pakketten van 5 kWh per stuk zijn stapelbaar, en worden afgedekt door de zwarte aansturingsmodele. Die bevat ook de Smart Grid Node, een 4G-dongle waarmee de Nexus communiceert en binnen seconden voor de beste prijs kan laden of ontladen.
De kleinste Nexus-thuisbatterij is vanaf vandaag bij Zonneplan beschikbaar vanaf 5990 euro. Die goedkoopste 10 kWh batterij zal een verwacht rendement leveren van 950 euro per jaar, door dus automatisch stroom op te slaan en terug te leveren. Binnen een kleine zes en een half jaar zou de accu zichzelf dus terugbetaald moeten hebben. Bij de 15 kWh batterij, die 6990 kost, is het verwachte rendement 1350 euro en is de terugverdientijd net iets meer dan vijf jaar. De duurste batterij met 20 kWh kost 7990 en zal volgens Zonneplan 1600 euro per jaar opleveren en is daarmee binnen vijf jaar terugverdiend. Je hoeft zelf geen zonnepanelen te hebben om van de thuisaccu te kunnen profiteren, simpelweg omdat het aanbod op piekmomenten zo groot en goedkoop is: daar komen je eigen panelen nooit aan.
Ook Zonneplan-panelen profiteren van AI
Met de thuisaccu's kunnen consumenten dus profiteren van de pieken en dalen op de veranderende energiemarkt. Thuisaccu's als deze zullen de komende tijd waarschijnlijk hard nodig zijn, want de onbalans op het stroomnet zal alleen nog maar toenemen. Meer en meer gas- en kolencentrales worden uitgeschakeld, waardoor we op zoeken moeten naar middelen om de dalen door te komen. Netbeheerder TenneT wil grote batterijparken gaan bouwen, waarvan de eerste volgend jaar moet openen. Maar zulke parken zijn duur, en niet van de een op de andere dag gebouwd.
Niet alleen de Nexus-thuisbatterij gaat Powerplay gebruiken. De AI zal ook de zonnepanelen van de 130 duizend Zonneplan-huishoudens aansturen. Op zonnige momenten worden de panelen dan uitgeschakeld, zodat ze niet tegen betaling terugleveren. Later kunnen ook warmtepompen en airco's op Powerplay worden aangesloten via de Smart Grid Node.