De accu in je elektrische auto is nu spotgoedkoop om te maken
Het belangrijkste materiaal gebruikt in de accu van je smartphone, elektrische auto en andere gadgets is in jaren niet zo goedkoop geweest. Het betekent dat fabrikanten minder geld dan ooit kwijt zijn om een batterij te maken - al kan dat snel weer veranderen.
De prijs van lithium is in het afgelopen jaar met 80 procent gedaald, meldt Financial Times. Eén ton lithium kost op het moment nog maar 13.200 dollar, het laagste bedrag sinds 2020. Er is namelijk veel te veel van de grondstof op de markt, waardoor het aanbod de vraag ontstijgt.
Experts wijten het overschot aan een te snel groeiende markt: in korte tijd zijn er te veel nieuwe locaties geopend die lithium delven en verkopen. Goldman Sachs schat dat er 200.000 ton teveel van het materiaal is, ongeveer 17 procent bovenop de wereldwijde vraag.
Dit is niet het absolute dieptepunt van de lithium-markt. Dat werd bereikt in tussen 2019 en 2020, toen de prijs voor een ton zakte naar slechts 6.000 dollar.
Mijnen gaan minder delven
Lithium-mijnen snijden in de kosten en schalen terug nu de prijs zo omlaag is getrokken. Door minder snel te produceren hopen ze dat het aanbod slinkt en de vraag groeit, zodat het materiaal weer tegen een hogere prijs verkocht kan worden.
Tot dan zal de productie van lithiumbatterijen in elk geval relatief goedkoop zijn. Fabrikanten kunnen hun auto’s, smartphones en andere apparaten van een forse batterij voorzien zonder dat het hoog in de kosten loopt. Of wij daar wat van merken is dan de tweede vraag: mogelijk slokken bedrijven dat extra stuk winst zelf op.
Meer over batterijen of abonneer je gratis op de Bright Nieuwsbrief.