YouTube pakt nu ook kijken via adblocker-apps aan, met bewust trage video's
YouTube begon vorig jaar met het aanpakken van adblockers. Het bedrijf wil dat gebruikers gewoon reclames kijken of betalen voor YouTube Premium. Nu wordt ook kijken via adblocker-apps aangepakt.
De aanpak van YouTube is een soort plagen of pesten van gebruikers die niet kijken op een manier die Google geld oplevert. Google verdient namelijk aan reclames of het Premium-abonnement, maar verdient geen geld aan gebruikers die de reclames omzeilen. YouTube pakt zulke kijkers aan door video's te vertragen, foutmeldingen te tonen of gebruikers praktisch te blokkeren. Een privacyexpert noemde dat blokkeren vorig jaar al illegaal.
Nu pakt YouTube door met nieuwe stappen tegen gebruikers die kijken via apps van derden. YouTube noemt geen namen, maar stelt dat de voorwaarden geen toestemming meer geven aan "apps van derden om advertenties uit te schakelen omdat dat voorkomt dat de maker wordt beloond voor het aantal kijkers". Met andere woorden: kijken zonder reclame levert YouTube geen geld op, en dat wil het bedrijf niet. Wie het toch probeert, krijgt foutmeldingen of video's die eindeloos blijven laden.
Welke apps dan?
Hoewel YouTube dus geen namen noemt, lijkt het te gaan om apps zoals AdGuard. In zulke apps kun je video's van YouTube openen en bekijken zonder de reclames. Alleen werken zulke apps alleen via de API van Google: het 'deurtje' waarmee apps van derden communiceren met YouTube. Apps mogen die API alleen onder bepaalde voorwaarden gebruiken, en de voorwaarde 'reclames tonen' wordt nu dus gehandhaafd.
Wie YouTube legaal zonder reclame wil bekijken, moet YouTube Premium nemen. Dat kost inmiddels 11,99 euro per maand. Eerder was er ook een goedkoper YouTube Lite-abonnement beschikbaar voor 6,99 euro per maand. Daarmee werden alleen de reclames van YouTube uitgeschakeld, terwijl YouTube Premium ook meteen toegang biedt tot YouTube Music.
Het abonnement werd in Nederland door YouTube stopgezet, juist vlak voor het moment dat het gebruik van adblockers aangepakt werd. Het is niet duidelijk waarom: het Lite-abonnement is voor zulke gebruikers juist aantrekkelijker dan het Premium-abbonnement. In sommige andere landen wordt het abonnement nog wel getest.
Meer YouTube en mis niets met onze Bright-app.