©Freepik

Ontwerp-tool Figma zet AI-functie uit na kopieren iPhone weer-app

Ai: design-tool Figma zet AI-functie uit na regelrecht kopiëren iPhone weer-app

2 juli om 21:58

Ontwerp-tool Figma had een AI-functie die na een opdracht een heel ontwerp tevoorschijn toverde. Alleen echt origineel was dat niet, sterker nog: het leek wel plagiaat.

Kunstmatige intelligentie kan teksten en afbeeldingen maken die origineel ogen. Helemaal origineel is het nooit, want het blijft een soort remix van het trainingsmateriaal dat aan de AI 'gevoerd' is. En blijkbaar was die hoeveelheid materiaal bij de AI-functie van ontwerp-software Figma nogal gering. Want als gebruikers vroegen om het ontwerp voor een weer-app, rolde er een regelrechte kopie van de weer-app van de iPhone uit. Niet één keer, maar drie keer.

De vondst wordt hoog opgenomen: Figma heeft de AI-functie zelfs uitgeschakeld om de problemen op te lossen. Maar Figma-topman Dylan Field ontkent wel direct stellig dat er sprake is van plagiaat. "De Make Design-functie is niet getraind op content van Figma, bestanden uit de community of app-ontwerpen. In andere woorden: de aantijgingen rond data-training in deze twee zijn vals", aldus Field over de tweet die de overeenkomsten tussen de weer-apps wel héél toevallig vindt.

Om de hete brij heen

Volgens Field is het probleem dat er te weinig variabelen mogelijk zijn, een probleem dat kennelijk opgelost kan worden. Zoals wel vaker bij AI lijkt ook hier haast een factor: bedrijven kunnen niet wachten met AI-functies, ook als keer op keer binnen enkele uren de fouten al zichtbaar worden. "De functie wordt nu uitgeschakeld totdat we er weer achter kunnen staan", schrijft de topman.

Figma draait echter nog om de hete brij wat betreft het regelrecht kopiëren van een Apple-ontwerp. Dat suggereert dat er screenshots van populaire apps in de trainingsdata zitten: misschien niet genoeg, en dus is het resultaat van sommige opdrachten te letterlijk. Figma gebruikt AI-techniek van meerdere aanbieders, waaronder OpenAI en Amazon. En die geven dan weer geen openheid over wat er in de trainingsdata zit.

Op termijn zullen dit soort zaken waarschijnlijk wel opgelost worden, maar dan moet er wel veel meer data in de modellen zitten. Het zou enorm helpen als de ontwerpen van gebruikers daarvoor gebruikt konden worden, maar ook dat ligt weer gevoelig. Adobe stelde dat voor, maar kreeg te maken met enorme ophef. Je zou haast denken dat ontwerpers en tekenaars nog niet zitten te wachten op AI-hulp.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.