Bananenbomen blijken een goede basis voor auto-onderdelen

©Canva

Bananenbomen blijken een goede basis voor auto-onderdelen
14 juli om 21:48

De bananenboom is een opvallende boom met zijn grote bladeren, maar er zit meer in. Vezels uit de stam van de bananenboom blijken voor een heel sterk materiaal te zorgen dat voor auto-onderdelen ideaal is. Het is ook nog eens een lichtgewicht materiaal.

Vezels van diverse planten en bomen zijn ideaal voor het produceren van sterk, biogebaseerd materiaal. Denk aan kokos, hennep en vlas, maar nu blijken ook bananen daartoe te behoren. De University of Maine, Ridge Nationale Laboratory en University of Tennessee hebben samengewerkt om bananenbomen in te zetten als duurzaam materiaal. De studenten willen graag dat we minder afhankelijk worden van glasvezels, koolstofvezels en metaallegeringen in verband met hun ecologische voetafdruk.

Bananenboomvezels

De bananenboomvezels zorgen voor een materiaal dat biologisch afbreekbaar is en hernieuwbaar. Ook zou het minder energie-intensief zijn om te verwerken. Je zou er interieurpanelen voor de auto mee kunnen maken en andere structurele segmenten van zowel auto’s als fietsen. Hiervoor worden de vezels uit de stam van de bananenplant schoongemaakt en gedroogd. Bananen zelf zijn minder geschikt, omdat ze plakkerig zijn. Hun bomen daarentegen bestaan uit langere, taaiere vezels die met minder plakkerigheid gepaard gaan en juist veel meer stevigheid. De studenten hebben het al toegepast in een fietswiel dat net even sterker is door de toevoeging van bananenvezel. 

In Nederland hebben we van nature geen bananenbomen, maar het zijn wel relatief makkelijk te kweken bomen. Het is ook als huisplant typisch een plant die volop verkrijgbaar is bij het tuincentrum en ook goed kan worden verzorgd zonder groene vingers. Of je er net zo makkelijk vezels uithaalt als de studenten, dat is waarschijnlijk experimenteren geblazen.

Lees meer over duurzaamheid.