©Essential

Is dit de vreemdste smartphone ooit?

Een van de vreemdste smartphones ooit duikt ineens weer op

17 juli om 23:27
Laatste update: 17 juli om 23:27

Vijf jaar geleden onthulde een startup een opvallende telefoon die er heel anders uitzag: even smal als een afstandsbediening. De candybar-telefoon kwam uiteindelijk nooit op de markt, maar je kunt hem nu toch voor het eerst in actie zien.

De startup Essential onthulde Project Gem in 2019, een opmerkelijk smal toestel. De Essential PH-2 had de zogeheten candybar-stijl en een speciale interface voor het afwijkende schermformaat. Maar het toestel werd nooit officieel uitgebracht. De plannen werden namelijk later dat jaar al geannuleerd en in 2020 werd het hele bedrijf Essential opgedoekt.

Toch is de PH-2 nu ineens weer opgedoken, nadat een software-ontwikkelaar een werkend prototype van de supersmalle telefoon op Ebay had gekocht. Hij heeft een hands-on video geplaatst over de 5,3 inch telefoon.

Je ziet onder andere kaartvormige widgets voor apps als Spotify en Uber, en een Klok-app in een smartwatch-stijl. YouTube op het toestel ziet er nogal onhandig uit, doordat de video maar een klein deel bovenaan het scherm inneemt, terwijl de beschrijving en de reacties de rest van het scherm vullen. 

Spraakbediening

Volgens een van de ontwerpers had de Essential PH-2 een unibody behuizing met gegoten glas, voor een 'vrijwel naadloze vorm'.

Verder was het de bedoeling dat je veel zaken op de telefoon zou kunnen uitvoeren via spraakbediening. Een ingebouwde slimme assistent zou ook complexe taken voor je kunnen doen, zonder dat je zelf apps hoefde te openen, zo was de gedachte.  

Wie durft dit nog?

Het merk Essential werd na de ondergang overgenomen door Nothing, het gadgetmerk van OnePlus-oprichter Carl Pei. Nothing kwam de afgelopen jaren met meerdere smartphones met verfrissende ontwerpen, maar het exotische design van de Essential PH-2 lijkt zelfs Pei te ver te gaan. 

Lees meer over smartphones en blijf op de hoogte met onze app.