E-bikes zo populair op Cuba dat de wegen worden aangepast

©Canva

 E-bikes zo populair op Cuba dat de wegen worden aangepast
21 juli om 18:00

Cubanen gebruiken door de economische crisis aanzienlijk meer e-bikes. Het zijn er zelfs zoveel dat de wegen ervoor worden aangepast in hoofdstad Havana.

Door de economische crisis zijn er grote problemen ontstaan in de toevoer van brandstof en het aanbod van openbaar vervoer. De brandstofprijzen zijn vijf keer over de kop gegaan. Er zijn nog steeds wel mooie, oude auto's te zien, maar die worden steeds meer een toeristische attractie. De Cubanen zelf blijken steeds vaker gewoon de e-bike te pakken. Of een elektrische step of scooter. 

Cuba's elektrische fietsen

Waar de wegen op Cuba eigenlijk al sinds 1959 ongewijzigd zijn sinds de revolutie van Fidel Castro, daar zien we dat de elektrische voertuigen toch wel degelijk voor een mini-revolutie zorgen op het gebied van wegen. Er werden door Cubaanse bedrijven in twee jaar tijd maar liefst 23.000 elektrische voertuigen geproduceerd. Vaak werken deze bedrijven nauw samen met China: de Cubaanse staat is er sinds kort mee akkoord dat onderdelen uit het buitenland worden gehaald. 

Een grote verandering voor het Communistische land, maar ook hard nodig, schrijft Reuters. Soms moeten mensen dagen wachten op een beetje brandstof, waarbij een volle tank net zoveel kost als het maandsalaris van de gemiddelde arbeider. Zo belangrijk kan elektriciteit dus zijn: het is zeker niet alleen maar comfort, voor menig Cubaan is het pure noodzaak.

Lees meer over e-bikes.