©NASA

NASA ontdekt zwavelkristal op Mars: hoort daar niet te zijn

NASA ontdekt zwavelkristal op Mars: hoort daar niet te zijn

21 juli om 20:10
Laatste update: 21 juli om 23:09

Ze zijn geel en groen en ze vallen op, zeker in het oranje gesteente van Mars: zwavelkristallen. Het is bijzonder dat dit is gevonden, want het hoort er volgens Mars-rover Curiosity helemaal niet te zijn.

De Mars-rover reed met zijn 900 kilo over een roodbruine rots en de geel-groene kristallen werden daarbij per  ongeluk gevonden. Elementaire zwavel is een van de meest onverwachte vondsten in de ruimte, want veel stenen bevatten dat niet. Er is eerder zwavel gevonden, maar nog nooit de pure versie. Nu dus wel. De kristallen zijn opgebouwd uit alleen maar zwavelatomen en niets meer dan dat. We kennen het ook op aarde, maar je vindt het alleen op plekken die met vulkanische activiteit te maken hebben.

Zwavelkristallen

Het gesteente werd door de rover meegenomen als sample, maar voordat dat op aarde aankomt duurt wel even. Curiosity rijdt inmiddels twaalf jaar rond op Mars en moest microbieel leven vinden op de planeet. Hoewel het nog niet direct buitenaards leven heeft gevonden, heeft het wel degelijk voor enkele mooie vondsten gezorgd, waaronder gesteente met rimpels, die erop zouden duiden dat er ooit water op Mars te vinden was. En water betekent vaak: leven.

NASA schrijft: “Hoewel mensen zwavel associëren met de geur van rotte eieren (het resultaat van waterstofsulfidegas), is elementaire zwavel geurloos. Het vormt zich slechts in een beperkt aantal omstandigheden die wetenschappers niet in verband hebben gebracht met de geschiedenis van deze locatie. En Curiosity heeft er veel van gevonden - een heel veld van heldere rotsen die lijken op de rots die de rover heeft geplet. Het zou er niet moeten zijn, dus nu moeten we het verklaren. Vreemde en onverwachte dingen ontdekken is wat planeetonderzoek zo spannend maakt.”

Recent ontdekten wetenschappers al dat Mars niet bepaald goed is voor je nieren. Het blijft inderdaad met verrassingen komen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat je het weet, mocht Mars weer met een verrassing komen.

Lees meer over:

Deel via