Nieuwe AI gaat naar de haaien: dit is waarom

©Freepik

Deze AI gaat naar de haaien
29 juli om 23:15
Laatste update: 30 juli om 00:01

Een nieuw stukje AI gaat vrij letterlijk naar de haaien. Maar dan wel vastgebonden aan een drone, zodat hij surfers en strandgangers kan waarschuwen als de haaien te dichtbij komen.

SharkEye, zoals de drones uitgerust met AI heten, wordt ingezet bij de stranden in Californië. De drone kan haaien supersnel waarnemen en mensen waarschuwen dat ze rondwemmen voor de kust. De apparatuur wordt ook gebruik om onderzoek te doen naar de haaienpopulatie. De Universiteit van Californië heeft de technologie ontwikkeld en lanceert het project.

De SharkEye-drone kan na waarneming van een haai direct een bericht sturen naar mensen die zijn geabonneerd op lokale waarschuwingsberichten over haaien. Het gaat vaak om strandwachten en eigenaren van surfwinkels, maar ook ouders van kinderen die surf- en zwemlessen krijgen aan het strand.

Trainen voor de 'Great White'

Een AI-drone traint zichzelf natuurlijk met allerlei data over haaiengedrag, dus het is dan ook de bedoeling dat hij uiteindelijk de haaiensoort herkent wanneer die hem waarneemt. Met name de grote witte haai is een soort waar de SharkEye voor moet waarschuwen, want die soort valt het vaakst mensen aan.

Er worden al langer drones ingezet om haaien te spotten, maar AI moet de dieren beter kunnen onderscheiden van bijvoorbeeld dolfijnen en zeehonden, schrijft CNN. Uit een eerder onderzoek bleek dat drones die door mensen worden bestuurd maar in 60 procent van de gevallen haaien detecteren.

Eigen beelden checken met een app

De Californische universiteit wil zijn AI-model gratis beschikbaar maken voor onderzoekers en werkt aan een app waarmee anderen hun eigen beelden kunnen laten analyseren. Zo kunnen strandwachten of drone-hobbyisten hun eigen beeldmateriaal uploaden om te bepalen welke haaien er rondzwemmen.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.