Dit apparaat maakt meubels en sandalen door te breien

©Carnegie Mellon University

Dit apparaat maakt meubels en sandalen door te breien
2 augustus om 15:35

Onderzoekers van Carnegie Mellon University combineren de kneuterigheid van breien met een soort 3d-printen, waarmee onder andere meubels en sandalen gemaakt kunnen worden. 

Terwijl met een 3d-printer objecten laagje voor laagje worden opgebouwd, maakt dit apparaat objecten met gebreide lagen uit garen of elastisch koord. De techniek wordt Solid Knitting genoemd. Hoewel de materialen zacht en flexibel zijn, is het resultaat stevig.

Het is niet zo dat je dit apparaat zo makkelijk in huis haalt zoals een 3d-printer, want het prototype is zo groot als een gemiddelde wasdroger. Wel werkt de machine voor de gebruiker vergelijkbaar met een 3d-printer, omdat je via software het ontwerp invoert en het apparaat vervolgens verder aan de slag gaat.

De onderzoekers zeggen een nog veel grotere machine te willen maken die flinke meubels creëert. Ook staat er een kleinere machine op de planning voor priegeligere objecten.

Hergebruiken

Onderzoeker Yuichi Hirose ziet het als een droom dat mensen bijvoorbeeld een tweezitsbank laten breien. Als ze het meubel dan zat zijn, halen ze het garen uit elkaar en wordt er een voetenbank van gebreid.

Blijf op de hoogte van wetenschap, of abonneer je op je de Bright Nieuwsbrief.