De Skoda Elroq is het Tsjechische antwoord op Volvo-hit EX30

©Skoda

De Skoda Elroq is het Tsjechische antwoord op Volvo-hit EX30

We hebben er even op moeten wachten, maar Skoda heeft een tweede elektrische SUV in de showroom: de Elroq. Vanafprijs: €35K.

De Elroq lijkt in het zijprofiel op een ingekorte Enyaq, de grotere broer. De neus is herkenbaar, maar ook anders. In het interieur vinden we dezelfde praktische opties als we in Skodas gewend zijn. Er komen drie accuvarianten beschikbaar, ons reeds bekend uit de Volkswagen groep: Een 50, 60 en 85. De 50 levert in de Enyaq een reëel bereik op van 310 kilometer (vanaf €35K), de 85 moet zo’n 460 kilometer in de praktijk halen (€43K) en de 60 zal dus ergens rond de 355 kilometer uitkomen (begint bij €38K).

De instapper is de Selection, de aantrekkelijke middenmoter heet Business Edition en de alles-erop-en-eraan-variant heet Sportline. De prijsverschillen zijn daarin niet enorm. Kies je voor de middelste accu dan ga je van €38K, via €39K naar €43K. Het meeste geld gaat hem dus in de grootste accu zitten, niet in de opties.

Skoda Elroq interieur.

Nu alvast bestellen met valreep-subsidie

Standaard heb je een 13-inch infotainmentscherm, Climate Control met 1 zone, parkeersensoren achter, een achteruitrijcamera en 19-inch lichtmetalen velgen. De Business Edition heeft uitgebreide navigatie, Climate Control met 2 zones, parkeersensoren voor én achter, LED-interieurverlichting en verwarmbare voorstoelen.

De Elroq 85 Sportline is voorzien van andere bumpers, een ander interieur met half suede/kunstleer, Sport-Comfortstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, een sportonderstel, keyless entry en 20 inch lichtmetalen velgen in hoogglans zwart. De optionele wegklapbare trekhaak kan 1000 kilo trekken. De bagageruimte is maar liefst 470 liter.

Op configurator.skoda.nl/elroq kun je alvast uitzoeken welke auto je wil hebben (ons advies: laat de 50 staan). De auto wordt dan in 2025 geleverd, maar nog wel met een subsidie van €3K.

Skoda Elqor kofferbak.

Tsjechië–Zweden kan spannend worden

Directe concurrent is dan ook de Volvo EX30. Die is met twee accu’s te krijgen en met een vanafprijs die behoorlijk vergelijkbaar is als je de specificaties naast elkaar legt. Dat is een regelrechte verkoophit (2e in de verkooplijsten). Skoda hoopt met de Elroq concurrentie te kunnen bieden.

Snelladen kan bij de Elroq met een maximum van 175 kW, wat betekent dat je nooit erg lang hoeft te wachten bij de snellader. We hopen de compacte Tsjech later dit jaar of begin volgend jaar aan de tand te voelen.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.