©Apple

Apple test een nieuwe functie voor je gezondheid

Apple test deze belangrijke functie voor je gezondheid

25 oktober om 21:17
Laatste update: 25 oktober om 22:41

Apple heeft een app getest die vooral nuttig is voor mensen met een voorfase van diabetes type 2. De app moet het makkelijker maken voor mensen met prediabetes om hun levensstijl te verbeteren.

Volgens bronnen van Bloomberg kunnen gebruikers met de app van Apple hun bloedsuikerwaardes in de gaten houden en op basis daarvan gezondere keuzes maken. De app zou intern in het diepste geheim getest zijn door medewerkers met een voorstadium van diabetes type 2, met als doel om deze later in nieuwe apparatuur te integreren.

Prediabetes komt zeer vaak voor: bijna 40 procent van de Amerikanen heeft het. De app is nog niet aangekondigd door Apple. Inmiddels zouden de tests zijn stilgelegd omdat de iPhone-maker zich voorlopig richt op andere nieuwe gezondheidsfunctie.

Al jaren in ontwikkeling

De app zou bruikbaar kunnen zijn voor een bloedsuikermeter die uitwendig de glucosewaarden in het bloed kan meten. Die technologie zou al meer dan tien jaar in ontwikkeling zijn bij Apple. De test zou onder meer bestaan uit het doorlopend bijhouden van bloedsuikerwaardes via verschillende bestaande apparaten. De resultaten komen in een log terecht en die verandert op basis van het voedsel dat iemand eet.

Voordat dergelijke technologie geïmplementeerd kan worden in een Apple Watch zijn we meerdere jaren verder. Sensoren moeten in zo’n geval namelijk flink verkleind worden.

Bloedwaarden meten met lasers

Momenteel werkt Apple aan een prototype zo groot als een iPhone, maar ook dan zijn er flinke uitdagingen, waaronder oververhitting en het zeer nauwkeurig meten van bloedsuiker.

De techniek zou lasers gebruiken om de bloedwaarden te meten zonder de huid te doorboren, maar op dit moment is dat alleen genoeg om te constateren of iemand prediabetes heeft.

Effect voedsel op je bloedsuikerspiegel

De apparatuur moet inzichtelijk maken welk effect bepaalde soorten voedsel hebben op de bloedsuikerspiegel. Op die manier zouden gebruikers gestimuleerd moeten worden om keuzes te maken die de kans op diabetes verkleinen. Zo zou de bloedsuikerspiegel na lunchen met een pastamaaltijd zichtbaar moeten pieken, waarna de app gezondere opties voorstelt.

Bloomberg vroeg Apple om een reactie, maar daar ging het bedrijf niet op in. Desondanks geeft het gerucht een nieuw inkijkje in de inspanningen van bedrijven om voet aan de grond te krijgen op het gebied van gezondheidstechnologie voor consumenten. Apple probeert net als Samsung technologie te ontwikkelen waarmee bloedsuiker in de gaten kan worden gehouden zonder bloed te prikken.

Samsung werkt er ook aan

Samsung beloofde eerder dit jaar een vergelijkbare functie in zijn Samsung Galaxy Watch 7, maar uit de reviews blijkt dat de gegevens die de smartwatch laat zien nauwelijks bruikbaar zijn. Het apparaat geeft wel aan of de waarden hoog of laag zijn, maar geeft nauwelijks achtergrondinformatie waar je ook echt iets mee kunt doen.

Volg meer nieuws over Apple en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.