©Unsplash

Tool om alles te ontvolgen op Facebook mag waarschijnlijk niet

Tool om in een keer alles te ontvolgen op Facebook mag waarschijnlijk niet

9 november om 19:00

Meta lijkt een rechtszaak te winnen tegen een tool waarmee mensen in een keer alles konden ontvolgen op Facebook. De tool heet Unfollow Everything 2.0 en het is een bijzondere rechtszaak.

De rechtszaak is bijzonder, omdat hij niet door Meta zelf werd aangespannen. Het was een professor van de universiteit van Massachusetts die het initiatief nam uit angst dat Meta hem juist zou aanklagen. Hij is namelijk verantwoordelijk voor Unfollow Everything 2.0. Meta dreigde eerder al Unfollow Everything, de eerste versie, voor de rechter te slepen. Die eerste tool werd door een ander bedrijf gemaakt, maar nu het in handen is van deze professor wilde hij het toch zeker weten: kan hij het maken om de tool uit te brengen?

Section 230

Slecht nieuws voor deze professor, die opmerkelijk genoeg Ethan Zuckerman heet, wat erg lijkt op de achternaam van Meta-leider Mark Zuckerberg. Ethan wilde graag bescherming halen uit de Section 230-regel uit de communicatiewet van de Verenigde Staten. Volgens die wet zouden ook tools van derden beschermd zijn omdat het de gebruiker in dit geval mogelijkheid geeft om controle over te nemen over zijn online leven. 

In sectie 230 staat dat een aanbieder immuun is voor legale actie wanneer het software of hulpmiddelen aanbiedt “die inhoud filteren, screenen, toestaan of weigeren die de aanbieder of gebruiker als obsceen, onzedelijk, wulps, smerig, buitensporig gewelddadig, intimiderend of anderszins verwerpelijk beschouwt.” Organisaties voor digitale rechten zijn het met Zuckerman eens, maar de rechter niet. De rechtszaak zou nog niet helemaal van tafel zijn, maar de advocaten hebben al te horen gekregen dat deze Section 230-argumentatie niet wordt meegenomen in het besluit van de rechter. 

Unfollow Everything 2.0

Er is nog iets wat de rechtszaak wat bemoeilijkt: Unfollow Everything 2.0 is nog niet uit. Voor Meta reden om te zeggen dat de rechtszaak basisloos is, maar de maker wil het juist netjes aanpakken door eerst te praten voor er wordt gedaan. Tegelijkertijd wil Zuckerman de tool sowieso uitgeven, ongeacht wat er uit de rechtszaak zou komen. Hij wil vooral bewijs hebben dat hij het tenminste heeft geprobeerd. En een punt maken over Section 230. Meta zegt dat de tool geautomatiseerd is en op basis daarvan tegen de regels is van Facebook. Dan zou Sectie 230 mogelijk helemaal niet van toepassing zijn. 

Lees meer over Meta en abonneer je op onze nieuwsbrief