'Bizarre tijden' voor bitcoin-ondernemers door cryptomanie

'Bizarre tijden' voor bitcoin-ondernemers door cryptomanie

3 december 2017 om 09:49
Update: 26 april 2018 om 15:37

Nederlandse bitcoinbedrijven hebben drukke weken achter de rug: in november ging de prijs van 1 bitcoin omhoog van 6000 naar 11.000 dollar. "Dit is nog maar het begin."

Het was afgelopen week 'extreem druk', vertelt Daan Kleiman, hoofd marketing bij wisselkantoor Bitonic. Duizenden nieuwe klanten kochten deze week bitcoins in, de telefoon stond roodgloeiend. Ze kregen de meest basale vragen: wat is een bitcoin, en waar sla ik ze op?

Het is tekenend voor de 'cryptomania' die de afgelopen maanden is ontstaan. Geen wonder: een bitcoin is in een jaar tijd meer dan tien keer zo veel waard geworden. Velen hadden een prijsstijging voorspeld, maar dat het zo snel ging kan zelfs Kleiman nog nauwelijks geloven: "Het is bizar." Kleiman is één van de 19 werknemers van Bitonic. Het bedrijf heeft twee kantoren: één in Baarn en één in Amsterdam, dat is handig bij zaken doen over de grens. Buitenlanders hebben nog nooit van Baarn gehoord, maar Amsterdam kennen ze allemaal.

Overtuiging

Bitonic is opgericht door drie schoolvrienden die geloofden in de potentie van bitcoin en de blockchain. Kleiman sloot zich vrij snel daarna aan en deelt diezelfde overtuiging. Hij gebruikt termen als 'financiële soevereiniteit' en 'veiligheid door wiskunde' als hij over bitcoin praat: "Het kan door niemand worden tegengehouden, en dat maakt bitcoin zo spannend."

Maar een kopje koffie met bitcoin betalen? Dat kan nog steeds niet. Als de auteur van het stuk hem hierop wijst, kaatst hij de opmerking terug: "Dat ligt vooral aan wat jouw perceptie van geld is. Bitcoin is geen nieuwe PayPal waarmee je snel iets kan afrekenen. Het is een nieuw systeem, een middel om zonder tussenkomst of vertrouwen van partijen vermogen te hebben."

10.000 transacties per week

Gemiddeld verwerkt Bitonic zo'n 10.000 transacties per week, afgelopen week waren dat er 25.000. Dat zijn vooral mensen die bitcoins kopen. Verkopen doen er nog maar weinig. "Soms zien we wel eens iemand tonnen cashen", vertelt Kleiman. "Maar dat zijn vaak echte traders, mensen die veel ervaring hebben. Met dat geld kopen ze vaak weer nieuwe cryptocurrencies."

Veel mensen kopen één bitcoin per transactie, op moment van schrijven ligt de prijs daarvan rond de 8000 euro. Die bitcoin boeken ze over naar hun eigen wallet, waar bitcoins in worden bewaard. Bitonic rekent een percentage van 0,5 tot 1,5 procent per transactie. En of je nu voor voor een ton bitcoins koopt of verkoopt: Bitonic meldt het niet bij de Belastingdienst. Dat moet je netjes zelf doen. (Lees ook: Zoveel belasting betaal je over bitcoins)

Halve ton

Ook Bitonic profiteert de laatste tijd van de stijgende koers: het hoge aantal transacties stuwt de omzet van het bedrijf. Bij de 25.000 transacties die Bitonic afgelopen week met een gemiddelde waarde van 2000 euro verwerkte, dan kom je met een commissie van 1 procent uit op een omzet van een halve ton. "Het was inderdaad een leuke week", zegt Kleiman.

Kleiman heeft zelf ook bitcoins. Hij was er vroeg bij en vergelijkt bitcoin met goud: beide zijn niet onbeperkt beschikbaar en bieden de mogelijkheid om je vermogen te stallen. "Ik zit erin voor de lange termijn. Ik ga niets verkopen, want bitcoin kan de komende jaren nog veel meer waard worden. Dit is alleen nog maar het begin.

Peak 2017: bitcoin-mijncomputers aansluiten op je Tesla

Meer over

Deel dit artikel