Jailbreaken van de iPhone legaal in de VS

Jailbreaken van de iPhone legaal in de VS

27 juli 2010 om 11:14
Laatste update: 31 december 2019 om 08:59
  • Corrie Gerritsma

Aanpassingen van een wet in de VS maken dat het jailbreaken van een telefoon geoorloofd is. In de praktijk maakt het weinig uit.

Het voelt een beetje raar, een telefoon kopen en daar niet alle software op kunnen zetten die je zelf wilt. Dat gold tot nu toe voor de iPhone van Apple. Je kan alleen apps installeren die zijn goedgekeurd door Apple. Om ook apps via een andere App Store te installeren, moet je je telefoon eerst 'jailbreaken', oftewel softwarematig het slot van je telefoon halen zodat je kan installeren wat je zelf wilt.

Dat was voorheen niet toegestaan in de VS omdat er een wet is die mensen verbiedt om technische beperkingen te omzeilen die bedrijven op hun product zetten om te voorkomen dat er ongeautoriseerd gebruik wordt gemaakt van beschermd materiaal. Kortom, fabrikanten zien het bijvoorbeeld als inbreuk op hun besturingssysteem.

De Library of Congress heeft deze wet uit 1998 aangepast met een zestal uitzonderingen die gaan over restricties in videogames, e-books, dvd's, computers en telefoons. Deze uitzonderingen gelden alleen voor 'eerlijke' toepassingen, zoals het omzeilen van technische beperking om de beveiliging van een game te testen of de kopieerbeveiliging van een e-book te verwijderen om het te kunnen laten voorlezen door software. Voor jailbreaken van je smartphone geldt dat het wordt gezien als fair use als je daardoor een applicatie kan installeren die niet is goedgekeurd door de softwaremaker of telefoonfabrikant.

In een reactie laat Apple weten dat ze jailbreaken ten zeerste afraden. Het kan de iPhone onstabiel en onbetrouwbaar maken. En een unlock of jailbreak zijn nog steeds redenen voor Apple om je telefoon niet meer onder de garantie te laten vallen. Ook mag Apple met een update van het besturingssysteem een unlock of jailbreak weer ongedaan maken. Hoe rechtvaardig de aanpassing van de wet ook klinkt, wat dat betreft maakt de aanpassing van de regels in praktijk weinig uit.

Overigens zijn nerds er net in geslaagd de iPhone 4 te unlocken jailbreaken. In Nederland is de wet anders dan in de VS. Vorig jaar schreef jurist Arnoud Engelfriet een blog over waarom het volgens hem in Nederland wel legaal is.

Lees meer over:

Deel via