AI-robot naar ruimtestation
Cimon says 'a-firm'

Zwevende robot met AI helpt astronauten ISS

29 juni 2018 om 12:03
Laatste update: 29 juni 2018 om 14:21

Het internationale ruimtevaartstation ISS krijgt een robot met kunstmatige intelligentie aan boord. De robot gaat samen met een van de astronauten proberen een Rubik's kubus op te lossen.

De zwevende robot heet Cimon: een afkorting voor Crew Interactive Mobile Companion. Aanvankelijk zal Cimon de astronauten bijstaan met simpele klussen, maar in de toekomst zal de robot ook kunnen worden ingezet om de sociale dynamiek tussen de verschillende astronauten in de gaten te houden, schrijft Wired.

Met behulp van sensoren kan de zwevende robot zich vrij door de cabine van het ruimtevaartstation bewegen. De ogen van de robot bevatten camera's, de oren zijn microfoons en de mond is een speaker. Cimon geeft op een 'menselijke' wijze antwoord op vragen en opmerkingen.

Voor de lancering vrijdag kreeg de robot al onderricht in het jargon dat astronauten gebruiken. Zo geven zij de voorkeur aan de termen 'affirmative' of 'a-firm' als zij ja bedoelen. Aan de hand van wat de astronauten zeggen kan de robot informatie verzamelen en leren over nieuwe onderwerpen.

Microzwaartekracht

Cimon zal astronaut Alexander Gerst onder meer bijstaan met zijn onderzoek naar de wijze waarop kristallen vormen als er sprake is van microzwaartekracht. Gerst hoeft dankzij de aanwezigheid van de robot geen handleiding meer te openen. In plaats daarvan kan hij Cimon vragen stellen over de procedure - bijvoorbeeld over het gereedschap dat hij moet gebruiken. Gerst en Cimon zullen ook proberen om samen een Rubik's kubus op te lossen.

Cimon is het product van een samenwerking van Airbus en IBM. Airbus benaderde IBM, dat ervaring opdeed met Watson-AI, om de robot sociale vaardigheden te geven.

Stemming analyseren

De astronauten hebben de ontwikkelaars wel gevraagd om enkele opties niet aan te zetten. Zo wilde Gerst niet dat de robot gebruik zou maken van een 'tone analyzer', die op basis van gespreksanalyse bepaalt wat voor stemming de astronauten hebben. Op termijn wil Airbus wel met behulp van Cimon informatie gaan verzamelen over de groepsdynamiek aan boord van het internationale ruimtevaartstation.