Getest: duurzame Fairphone 3 koop je niet voor de specs
De Nederlandse fabrikant Fairphone heeft dinsdag de nieuwe versie van zijn 'duurzame' smartphone aangekondigd. De Fairphone 3 is makkelijk te repareren en te upgraden en wordt milieubewust gefabriceerd. Bright heeft hem al getest.
Bekijk onze eerste indruk:
De Fairphone 3 is net als zijn voorganger een modulaire smartphone. De hardware in de telefoon is opgedeeld in zes verwijderbare modules, die je kunt vervangen om je telefoon te verbeteren. Volgens de smartphonemaker zijn de modules dunner en weerbaarder dan de varianten in de Fairphone 2.
Door onderdelen vervangbaar te maken, wil de telefoonmaker voorkomen dat je iedere twee jaar een nieuwe telefoon koopt. Dat alleen al zorgt er volgens Fairphone voor dat je telefoongebruik een minder grote impact op het milieu heeft. Die strategie zorgt er ook voor dat Fairphone niet ieder jaar een compleet nieuwe telefoon hoeft aan te kondigen. Tussen de Fairphone 2 en 3 zat maar liefst vier jaar.
450 euro
Volgens Fairphone heeft het nieuwe toestel specificaties die vergelijkbaar zijn met een mid-range smartphone. De telefoon wordt geleverd met een 5,7 inch full-hd-scherm en een Snapdragon 632-processor. Die chip zit momenteel ook in veel goedkopere smartphones, zoals de Moto G7. De 64 gigabyte aan opslag kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. De telefoon werkt met Android Pie. Fairphone belooft 5 jaar lang software-updates.
Fairphone gaat zijn nieuwe telefoon vanaf vandaag verkopen voor 450 euro. Daarmee is hij iets goedkoper dan de Fairphone 2, die bij zijn introductie voor 530 euro werd aangeboden.
Er zijn zes verwisselbare modules: camera, speaker, accu, scherm, de topmodule (met de frontcamera) en de bottommodule (met de microfoon, vibratiemotor en usb-c-aansluiting). Een nieuw scherm kost 90 euro, de cameramodule kost 50 euro en een nieuwe accu kost 30 euro.
Sinds de lancering van de eerste Fairphone in 2013 heeft het bedrijf 175.000 smartphones verkocht. Het doel is om voor het einde van het jaar 40.000 exemplaren van de Fairphone 3 te verkopen. Het bedrijf richt zich momenteel alleen op de Europese markt.
Milieuvriendelijk
Er is het nodige gedaan om de telefoon zelf ook milieuvriendelijk te maken. Hij wordt gemaakt van onderdelen die niet afkomstig zijn uit conflictgebieden. Bovendien wordt er samengewerkt met fabrikanten, om te verzekeren dat personeel eerlijker wordt beloond bij het maken van de telefoon. Personeel van assemblagepartner Arima krijgt bijvoorbeeld een bonus bij het maken van de Fairphone 3.
Wie klaar is met de telefoon, kan hem achteraf ook inleveren bij een recyclingprogramma. Dat doen steeds meer concurrenten ook, maar Fairphone biedt zijn programma aan in landen zoals Ghana.