Kunstmatige intelligentie moet coronavirus bestrijden
Wereldwijd project

Bestrijden coronavirus: kunstmatige intelligentie kan helpen

28 januari 2020 om 09:01
Laatste update: 28 januari 2020 om 09:19

Wetenschappers werken aan kunstmatige intelligentie (AI) die kan helpen om de verspreiding van het dodelijke coronavirus tegen te gaan.

Het dodelijke coronavirus werd eerst in China geconstateerd. Inmiddels zijn er besmettingen opgedoken in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea.

Wetenschappers racen tegen de klok om te zien hoe snel het virus zich verspreidt en waarheen. AI kan daarbij helpen, denkt Daniel Streicker van de Glasgow Universiteit. Dat kan door bijvoorbeeld data te verzamelen over reizigers via de gegevens van luchtvaartmaatschappijen, verkeersinformatie en Google, aldus Streicker tegen The Telegraph.

Ebola-uitbraak

Wereldwijd werken wetenschappers al langer aan AI die dergelijke uitbraken in kaart brengt. Het Amerikaanse Vulcan, een netwerk van organisaties en het geesteskind van de overleden Microsoft-medeoprichter Paul Allen, gebruikt AI om betere modellen te maken van Ebola-uitbraken aan de hand van de verplaatsing van mensen.

De Harvard-universiteit doet momenteel een studie in Bangladesh waarbij het de data gebruikt van mobiele netwerken, om mensen te volgen terwijl ze door het land reizen. Ze kijken of ze hiermee kunnen voorspellen waar ziektes in het land uitbreken. De John Hopkins Universiteit gebruikt op zijn beurt Twitter om real-time informatie te verzamelen over waar ziektes zich voordoen.

In 2008 startte Google een dienst die griepuitbraken probeerde te signaleren aan de hand van zoektermen van mensen. In 2009 wist Google hierdoor dat de varkensgriep was uitgebroken, twee weken voordat Amerikaanse gezondheidsautoriteiten dezelfde conclusie trokken. Dat werd echter pas later ontdekt. De AI bleek later overigens wel voortdurend het voorkomen van de varkensgriep te overschatten.

Onderzoek door Facebook

AI heeft de mogelijkheid om verbanden tussen ziektes en bepaalde data te leggen die zelfs de meest ervaren doktoren niet zien. Facebook onderzocht ooit wat taalgebruik op het sociale netwerk zei over de gezondheid. Agressieve taal als 'dom' en 'bitches' voorspelde verslaving en religieuze taal zoals 'God' en 'bidden' hielp het voorspellen van diabetes.

Overigens is er ook reden tot zorg als AI ingezet wordt om bijvoorbeeld de verspreiding van een virus te voorspellen. De AI zou kunnen leiden tot een quarantaine van grote groepen mensen, terwijl het systeem steeds vaker bevooroordeeld zou kunnen zijn als het om specifieke groepen mensen gaat.

Deze 10 fouten en blunders maakten algoritmes

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Lees meer over:

Deel via