Stijging dataverkeer in Nederland: providers 'kunnen het aan'
Grote Nederlandse internetproviders zien een toename in verkeer door het verplichte thuiswerken en de gesloten scholen, maar de capaciteit blijft voorlopig nog voldoende.
KPN en Ziggo zagen een piek in het verkeer op maandagochtend. Bij de providers zijn normaal gesproken de weekenddagen het drukst, vooral de zondag. Nu leek de maandagmiddag qua drukte meer op een zondag, maar dat verkeer is goed te behappen voor de providers.
"We zien een forse stijging doorzetten, maar het netwerk houdt het goed. We houden ons netwerk altijd real-time in de gaten, maar zeker nu wordt elke dag de status geëvalueerd", zegt KPN-woordvoerder Stijn Wesselink.
Veel onderhoud opgeschort
"We hebben voldoende beschikbaarheid in ons netwerk, ook tijdens een piek die we maandagochtend zagen", zegt Ziggo-woordvoerder Hans den Heijer. De provider heeft niet-noodzakelijk onderhoud de komende drie weken opgeschort. Monteurs behandelen wel gevallen waardoor mensen anders zonder internet komen te zitten.
Beide providers zien ook een toename in het mobiele belverkeer, vermoedelijk ook tussen collega's.
Knooppunt ziet ook forse toename
De toename die KPN en Ziggo op maandag zagen, was ook waar te nemen bij internetknooppunt AMS-IX, één van de grootste van zijn soort. Het knooppunt vergeleek het internetverkeer om 12:00 uur 's middags op maandag 9 maart met dat op maandag 16 maart.
Op 16 maart ging er 6,5 terabit per seconde door het knooppunt, 12 procent meer dan de doorsnee 5,8 terabit van maandag 9 maart. AMS-IX ziet niet de inhoud van het verkeer dat door zijn knooppunt passeert. "Maar het is aannemelijk dat thuiswerken voor de toename heeft gezorgd", zegt AMS-IX-woordvoerder Bram Semeijn.
Ook 's avonds wordt er meer internet gebruikt. De piek lag maandagavond op 7,5 terabit per seconde, een stijging van 6 procent ten opzichte van piek van 7,1 terabit een week eerder.
Zelfs verdubbeling op te vangen
De stijging bij AMS-IX zegt niet alleen iets over het Nederlandse verkeer, maar over dat van heel Europa. Van alle netwerken die door het knooppunt lopen is 24 procent Nederlands, 50 procent Europees met uitzondering van Nederland, en nog eens 26 procent van het verkeer komt van buiten Europa. Ten opzichte van vorige week zijn in vrijwel elk Europees land de maatregelen rond het coronavirus sterk aangescherpt, met thuiswerken en gesloten scholen.
Capaciteit heeft AMS-IX nog voldoende. "We hebben een maximale poortcapaciteit van 34 terabit per seconde. Vroeger verdubbelde het internetverkeer per jaar, dus we hebben een overcapaciteit ingebouwd", aldus Semeijn. Een verdubbeling van het verkeer zou erg uitzonderlijk zijn, maar is voor het knooppunt op te vangen.
Online diensten overbelast
Sommige online diensten kampten maandag wel met problemen door de grote toeloop. Zo had de zakelijke chatdienst Microsoft Teams urenlang een storing en waren aanbieders van digitaal onderwijs, zoals Squla, overbelast.
Etiquette voor videobellen
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's