40.000 uren tot een crash

Fout in SSD-schijven maakt computers kapot in oktober

Foutje in SSD-schijven maakt computers in oktober kapot
25 maart 2020 om 11:08
Update: 25 maart 2020 om 12:47

Een softwarefout in SSD-schijven verkocht door Hewlett Packard Enterprise (HPE) zorgt ervoor dat ze vanaf oktober ineens kunnen crashen. Hierdoor raken alle gegevens verloren en is de schijf ineens onbruikbaar.

Een update kan voorkomen dat de SSD’s kapotgaan, maar deze moet worden geïnstalleerd voordat het noodlot toeslaat. Hierna is het namelijk onmogelijk om de update nog toe te passen.

Door de bug stoppen de SSD-schijven ineens met werken nadat ze 40.000 uur lang zijn gebruikt. Dat is een periode van bijna vijf jaar. HPE denkt dat de eerste machines in oktober dit jaar getroffen kunnen worden: dat is 40.000 uur nadat de eerste exemplaren over de toonbank gingen.

Meerdere merken en bedrijven

Niet alleen de schijven van HPE zijn getroffen. Het bedrijf heeft ze gekocht bij een partij waarbij andere fabrikanten en klanten ook inkopen, waardoor andere bedrijven mogelijk hetzelfde probleem hebben.

Een crashende SSD-schijf kan flinke gevolgen hebben voor je computer. Niet alleen kun je gegevens kwijtraken, maar ook je gehele besturingssysteem kan na zo’n crash verdwijnen. Je moet dan een nieuwe SSD plaatsen en alles helemaal opnieuw installeren.

Tweede keer

Dit is de tweede keer dat SSD’s van HPE getroffen worden door zo’n bug. Eind 2019 deed het bedrijf melding van een vergelijkbare bug, die ervoor zorgden dat bepaalde opslagmedia na 32.768 uur kapotgingen. Maar hoewel beide bugs op elkaar lijken, benadrukt HPE dat ze niks met elkaar te maken hebben.

Op de website van HPE staat een lijst van alle SSD’s die last hebben van deze bug. Staat de jouwe ertussen, dan kun je op diezelfde pagina ook meteen een update downloaden en installeren.