EU app corona-tracking volgen coronavirus patienten covid 19
AVG-proof

Europees initiatief voor app die coronapatiënten volgt

1 april 2020 om 11:16
Laatste update: 1 april 2020 om 18:24

Europese wetenschappers en technici gaan een eigen app maken om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen door telefoons van coronapatiënten te volgen. De app moet zich gaan houden aan de strenge Europese privacyregels.

In een samenwerkingsverband komen 130 wetenschappers en technici uit acht Europese landen bij elkaar om te werken aan een app die coronapatiënten kan volgen.

Om te voldoen aan de EU-privacywet AVG zou onder andere gekeken worden naar een app die op anonieme wijze via bluetooth in de gaten houdt bij welke andere smartphones de telefoon van een besmette coronapatiënt in de buurt is geweest.

De Europese werkgroep wil de technische basis maken waarop landen zelf een eigen app kunnen bouwen. Het project heet Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) en zou vooral van pas moeten komen als de eerste golf corona-besmettingen is afgenomen. Momenteel bestaat de groep uit organisaties uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Het staat landen vrij om zich aan te sluiten, ook van buiten Europa.

Toekomstige uitbraken

Door het gezamenlijke platform moet data ook over de Europese landsgrenzen uitgewisseld kunnen worden. Die grenzen zijn tussen sommige landen nu min of meer gesloten, maar gaan op termijn weer open. Een nieuwe oplaaiing van het virus is dan mogelijk. Ook zou het systeem handig zijn om mogelijke andere toekomstige pandemieën te volgen.

"Het PEPP-PT-platform waarop anderen kunnen voortbouwen, omvat een anonieme en privacybehoudende digitale benadering voor het traceren van nabijheid, die volledig in overeenstemming is met de EU-privacyregels en ook kan worden gebruikt bij reizen tussen landen", zegt Hans-Christian Boos, lid van de digitale adviesraad van de Duitse overheid.

Apps in meerdere landen

Duitsland kondigde maandag al een tracking-app voor corona aan, die app blijkt met dit PEPP-PT-platform te werken. Ook de Ierse overheid werkt aan een soortgelijke app.

In Moskou wordt ook al een app ingezet om besmette burgers te volgen. Singapore kwam half maart met zo'n app en heeft de techniek inmiddels opengesteld voor landen die daar interesse in hebben.

Locatiegegevens van providers

De Europese Commissie onderzoekt of deze apps ook gebruikt kunnen worden om duidelijkheid te scheppen, en zo tegelijkertijd de privacywet te respecteren.

De Europese Commissie kwam eerder met het plan om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen aan de hand van mobiliteitspatronen. Daarbij moeten anonieme en geaggregeerde data van 1 telecombedrijf per land worden gebruikt, en die data worden na de crisis weer verwijderd. Dat plan stuit op weerstand, omdat tracking op zo'n schaal ingaat tegen de privacywet. Meerdere Nederlandse politieke partijen uitten vorige week kritiek op het plan van Brussel. Ze zijn bang dat locatiegegevens misbruikt kunnen worden.

De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens zei woensdag dat zulke data niet zomaar gebruikt mogen worden, en dat daar een spoedwet voor in het leven geroepen zou moeten worden die waarborgen voor de privacy van burgers regelt.

Tips: maak je telefoon en laptop schoon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's