FBI kan iPhone mogelijk kraken zónder hulp Apple

FBI kan iPhone mogelijk kraken zónder hulp Apple

22 maart 2016 om 07:03
Laatste update: 27 april 2018 om 08:08

Een derde partij zou de iPhone van de San Bernardino-terrorist kunnen kraken. Een zitting in de zaak tussen de FBI en Apple is hierdoor uitgesteld.

De Amerikaanse justitie stelt dat het Apple mogelijk niet meer nodig heeft om een iPhone van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. Een derde partij heeft aan de FBI een potentiële methode voor ontgrendeling laten zien. De openbare aanklager heeft daarom gevraagd de hoorzitting die vandaag gepland staat niet door te laten gaan.

Rizwan Farook schoot in december 14 mensen dood in Californië. Justitie wil in het kader van het strafrechtelijk onderzoek de informatie uit zijn iPhone 5C, die is vergrendeld nadat de pincode 10 keer onjuist was ingevoerd. De nieuwe methode kan uitkomst bieden. "Onderzoek moet eerst aantonen of het een betrouwbare methode is die de data op de iPhone niet in gevaar brengt. Als dat zo is, is de hulp van Apple niet meer nodig'', meldt justitie. 

Apple zegt niet te weten welke methode de FBI wil gebruiken en hoopt dat de overheid mogelijke kwetsbaarheden in zijn iPhone-software met het bedrijf zal delen. Op 5 april brengt Justitie verslag over de voortgang uit bij de rechter.

'Beveiliging alle iPhone-gebruikers in gevaar'

Apple weigert mee te werken aan de ontgrendeling van de iPhone, omdat het bedrijf bang is dat hackers misbruik kunnen maken van een mogelijk 'achterdeurtje' in zijn software. Dat zou de beveiliging van alle iPhone-gebruikers in gevaar brengen. Apple kreeg veel bijval van andere techbedrijven. Whatsapp en Google spraken openlijk hun steun uit.

Apple-ceo Tim Cook ging gisteravond voorafgaand aan de presentatie van de nieuwe iPhone SE ook in op de rechtszaak met de FBI. "We moeten als volk bepalen hoeveel macht de overheid moet krijgen over onze gegevens en privacy."

De strijd van Apple tegen de FBI heeft volgens een onderzoek door Reuters en opiniepeiler Ipsos weinig effect op het vertrouwen van Amerikanen in het bedrijf. Zestig procent vertrouwt Apple met de bescherming van hun data tegen hackers. Dat is vergelijkbaar met de scores van Google, Amazon en Microsoft.

Lees meer over:

Deel via