Startup maakt 3D-print-filament van plastic afval in Tanzania
Plastic afval verwerken tot een product én voor goede lonen in ontwikkelingslanden zorgen. De Nederlandse startup Reflow verwerkt in Tanzania afval tot een grondstof voor 3D-printers.
Het idee kreeg Middendorp toen hij vorig jaar in Tanzania was, zegt hij. "Ik zag daar hoe groot de problemen rondom afval zijn. Er zijn daar heel veel mensen die dagelijks afval verzamelen om een inkomen te hebben, maar ze krijgen daar maar tussen de 10 en 15 dollarcent per kilo voor. Op de markt is het vervolgens veel meer waard." Middendorp wil ervoor zorgen dat die winst beter verdeeld wordt. "En dat kan eigenlijk alleen door zelf ook in die handel te stappen"
Reflow verwerkt plastic afval tot een grondstof die te gebruiken is in 3D-printers. "Het plastic verzamelen en verwerken we lokaal, maar we sturen het vervolgens de hele wereld over. Wij halen daar een marge van ongeveer 10 dollar per kilo op, en zorgen ervoor dat een deel daarvan direct terugvloeit naar Tanzania."
3D-printers in Tanzania
Maar de afvalverzamelaars wil hij niet alleen steunen door ze een hoger loon te geven, hij wil ze structurele werkgelegenheid bieden. "Het is heel onlogisch dat die grondstof de hele wereld over gaat, want op die manier verdwijnt er geld uit de lokale economie. Wij willen op den duur ook 3D-printers in Tanzania gaan plaatsen zodat er lokaal waarde gecreëerd kan worden, en dus meer banen."
Want 3D-printers hebben de toekomst in ontwikkelingslanden, denkt Middendorp. "Vaak is transport een van de grootste problemen in die landen. Je staat uren in de file om ergens te komen, en dus is transport van goederen veel duurder. De importtarieven zijn ook heel hoog."
"Zodra je met een 3D-printer kan produceren ontwijk je dat probleem, want je kan dan met relatief weinig kapitaal een kleinschalige en lokale productie opzetten. En omdat er overal plastic is, is er altijd een grondstof." En dus wil Middendorp dat op den duur al het plastic dat lokaal verzameld en verwerkt wordt, ook lokaal gebruikt kan worden in 3D-printers, zodat er stabiele banen ontstaan. Maar voor het zover is, heeft hij eerst een klantenbasis nodig.
Kickstarter
"Om die te vinden hebben we maandag een Kickstartercampagne gelanceerd. Op dit moment hebben we een product en we hebben mensen die voor ons kunnen werken, maar we hebben nog geen stabiele klantenbasis van mensen die de grondstof afnemen. Via Kickstarter willen we die vinden."
Tot nu toe gaat dat goed: in iets meer dan 12 uur heeft de campagne al bijna 2000 euro opgehaald. Uiteindelijk wil Middendorp met de campagne 25.000 euro ophalen, zodat hij de productie kan opschalen en kan gaan groeien. "En dat kost geld. Dit jaar draaien we de eerste productieronde, als we deze groot zouden kunnen uitzetten kunnen we een hoop mensen blij maken."
<iframe frameBorder="0" height="270" scrolling="no" width="480"></iframe>