Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande maakt de balans op na een week vol smartphone-aankondigingen. Opvouwbare telefoons zijn de toekomst, Huawei en Samsung leiden de dans.
Ik moet bekennen dat ik zeer aangenaam verrast ben door de eerste modellen opvouwbare smartphones die afgelopen week zijn gepresenteerd. Ik was voorafgaand aan Mobile World Congress wat skeptisch, want welk probleem lossen opvouwbare smartphones nou eigenlijk op? Sure, je kunt je een tablet besparen, maar hadden we daar niet al phablets (grote smartphones) voor? Ik riep in onze eerste podcast een paar weken geleden zelfs ”winter is coming" voor smartphones. Want de markt is verzadigd en het product is nagenoeg uitontwikkeld. Dat was, kuch, wat voorbarig.
“Aan hen die zeggen dat ze alles al gezien hebben zeg ik: maak je autoriem vast, de toekomst staat op het punt van beginnen”, aldus de voorman van Samsungs mobiele tak, DJ Koh. Ondanks de marketingspeak en zijn gebrekkige Engels voelde ik me oprecht geïnspireerd. Ook de Galaxy Fold maakte indruk. Ja, het scherm aan de voorkant is klein, maar het opvouwbare toestel heeft zeker sexappeal. De nieuwe Galaxy S10 stak er bleekjes bij af.
Huawei Mate X
Maar toen kwam Huawei. De Chinese gigant die lijdend voorwerp is in een geopolitiek spel omdat het wereldwijd cruciale infrastructuur aanlegt voor mobiele netwerken. In aanloop naar de presentatie werd niet geheel toevallig een video vertoond (en eindeloos herhaald) waarin Huawei laat zien juist hoeveel verbinding en vreugde zijn apparatuur brengt. Tja, je moet wat als Trump begint te blaten. De show zelf leek ook eindeloos te duren. Totdat Huawei-baas Richard Yu (over gebrekkig Engels gesproken) eindelijk de ster van de show openbaarde: de Huawei Mate X. Allemachtig, wat een voltreffer.
De Mate X oogt aan alle kanten doordachter dan de Galaxy Fold en de prototypes die afgelopen weken zijn geteased. Hij is dunner, klapt om in plaats van open en heeft in de smartphone-stand een volwaardig groot scherm. En opeens viel het kwartje: ja, de phablet is een smartphone die je een tablet kan besparen. Ze zijn alleen veel te GROOT. Een Galaxy S10+, een iPhone XS Max, alle smartphones met een scherm van 6 inch of meer zijn vanuit ergonomisch oogpunt eigenlijk te groot.
Een opvouwbare smartphone bespaart je niet alleen een tablet, hij kan de smartphone ook weer compact en handzaam maken. Dát is de winst van opvouwbare smartphones.
Plus- en minpunten
Welbeschouwd bieden opvouwbare smartphones de volgende plussen en minnen:
+ 2-in-1. Je bespaart je een tablet.
+ Smartphones kunnen weer compact zijn.
+ De selfiecamera vervalt. Waarmee de weg vrij is voor een randloos scherm. (Dag, notch. Dag, punch.)
+ Makkelijker multitasken op een smartphone.
- De prijs is relatief hoog. Het goede nieuws: die gaat geheid dalen de komende jaren.
- Dit zijn eerste generatie foldables. Elk onderdeel dat uniek is voor deze toestellen, zoals het scharnier, kan nog beter.
- De interface is nog niet bijgewerkt. Google moet aan de bak opdat Android goed overweg kan met deze modellen. Zal niet eenvoudig zijn omdat er verschillende typen opvouwbare smartphones circuleren.
- De vrijwel vierkante schermen zijn niet optimaal voor video’s kijken en games spelen. De zwarte balken keren terug.
- Glas buigt niet, dus zijn we aangewezen op plastic voor de schermen. Dat oogt minder fraai en moet nog verbeterd worden. En vergeet ook het duurzaamheidsaspect niet.
Grote vernieuwing
De opvouwbare smartphone is misschien geen revolutie zoals de eerste iPhone, maar is minstens zo’n grote vernieuwing als de eerste phablet (Galaxy Note).
En wat opvalt: Chinezen, of in elk geval Aziaten, leiden de dans. En zijn er wat mij betreft nu al in geslaagd om de smartphonemarkt een nieuwe impuls te geven.
Wat doet Apple?
Van de drie grote spelers op de smartphonemarkt heeft alleen Apple nog niets (opvouwbaars) laten zien. Of dat dit jaar al gaat gebeuren, als het überhaupt gebeurt, is nog maar zeer de vraag. Apple is overgeschakeld van een twee- naar een driejaarscyclus qua vernieuwing. De iPhone X was de laatste grote en die stamt uit 2017. Kan dat nog wel, drie jaar doen met één 'form factor'?
De concurrentie, met naast Samsung en Huawei ook Oppo en Xiaomi, zit namelijk niet stil. De toekomst van de smartphone ontvouwt zich nu.
Luister ook onze podcast
In de nieuwe Bright Podcast bespraken we ook de komst van opvouwbare telefoons. De podcast is te beluisteren op iOS, Android en in Spotify.