Van de nieuwe OnePlus 7T en 7T Pro is het vooral de 7T die een flinke sprong maakt, doordat dit relatief betaalbare toestel nu ook een fraai 90Hz-scherm heeft. Bright testte de nieuwe OnePlus-smartphones.
De nieuwe OnePlus 7T en de OnePlus 7T Pro zien er vrijwel hetzelfde uit als de voorgangers, de OnePlus 7 en de 7 Pro van een half jaar geleden. De 7T Pro heeft nog steeds die geinige popup-selfiecamera en de 7T nog steeds een druppelnotch, al is deze wel weer een stukje kleiner geworden. Toch is er een hoop veranderd, vooral bij de 7T (de niet-Pro).
Camera's en scherm
Over het algemeen kan je zeggen dat de 7T meer zoals de 7T Pro is geworden. Het heeft nu vrijwel dezelfde camera’s als de Pro, namelijk een ultra-groothoek, een bijzonder mooie hoofdcamera van 48 megapixel en een best wel slechte telefotolens die al heel snel pixelig wordt. Alleen de 7T kan twee keer optisch zoomen en de 7T Pro drie keer optisch. Wel heeft de Pro nu ook een echte sensor voor macro-fotografie.
Qua hardware is er dus nauwelijks een update voor de 7T Pro, al kan je nu wel filmen met de groothoeklens, maar de software is wel weer flink verbeterd, waardoor de foto’s er een stuk beter uitzien. Vooral in de schemering is er veel meer detail te zien. Maar de foto's kunnen zich nog niet meten met de iPhone 11 of de Samsung Galaxy Note 10 of S10.
Het scherm van de Pro is nog steeds iets groter dan de niet-Pro (6,67 inch versus 6,55 inch) en een stuk scherper (3120 x 1440 px met 516ppi versus 2400 x 1080 px met 402 ppi), maar de 7T heeft nu ook een 90Hz-scherm, wat betekent dat het scherm 90 keer per seconde wordt ververst in plaats van het gebruikelijk 60 keer.
In het half jaar dat ik nu de OnePlus 7 Pro gebruik met het 90Hz-scherm, ben ik verzot geraakt aan dit scherm. Al lijkt het een detail, door die extra verversingen lopen de animaties veel soepeler en gaat het scrollen veel lekkerder. Elke andere telefoon lijkt ineens een soort van log te zijn.
Geen draadloos opladen
De batterijcapaciteit is van beide apparaten ook iets omhoog geschroefd (4085 mAh en 3800 mAh). Die batterij laadt nu ook weer sneller op met de meegeleverde oplader (100 procent in 60 minuten voor de 7T, 100 procent in 65 minuten voor de 7T Pro), maar kan nog steeds niet draadloos opladen. OnePlus vindt het draadloos laden te traag gaan, maar ik vind het toch wel een gemis voor een topmodel smartphone in 2019.
Het ontgrendelen van de telefoon kan nog steeds met de vingerafdrukscanner onder het scherm, een van de snelste en beste op de markt. Ook is de mogelijkheid om te ontgrendelen via gezichtsherkenning, al was deze in het verleden makkelijk te foppen.
Android 10 en prijzen
De telefoons draaien beide op het nieuwe Android 10 als een van de eerste op de markt, met de nieuwe gebaren voor de navigatie. Die vind ik heel lekker werken, maar je kan het ook uitzetten en terug naar de drie knoppen gaan. En onder de motorkap is het zoals je verwacht dik in orde, met de allernieuwste Snapdragon-chip (Snapdragon 855+) en genoeg RAM (8 GB beide) en opslag (128 GB versus 256 GB) om je nergens zorgen over te maken.
In vergelijking met de prijzen van de voorgangers is de 7T 40 euro duurder geworden (nu 599 euro) en de 7T Pro 50 euro duurder (759 euro). Dat is gek, want qua specificaties zijn ze juist dichter naar elkaar toe gekropen.
Conclusie
Dat maakt nog meer duidelijk dat de 7T voor mij wint van de 7T Pro. Niet alleen is-ie 160 euro goedkoper, ook ben ik meer fan van een plat scherm in plaats van het afgebogen 'luxere' scherm van de Pro. Daarbij heb ik een flinke ster in het glas na een valpartij van de 7 Pro en ik heb het idee dat ik deze niet had gehad bij een 7T met het platte scherm.
In het half jaar dat ik de OnePlus 7 Pro heb gebruikt, ben ik verzot geraakt aan het scherm en dan met name de verversingssnelheid. Het zou mij erg verbazen als Samsung, Huawei en Apple niet meegaan met deze trend, als je het mij vraagt, hoort zo'n scherm vanaf nu bij een premium toestel.
Je doet met de 7T wel wat wat concessies vergeleken met high-end concurrenten. Het scherm is helaas iets minder qua resolutie en die leuke pop-upcamera waarmee ik indruk maakte in de kroeg, is er niet.
Mijn conclusie is dat OnePlus met de 7T terug is waar het hoort: prima specs voor een redelijke prijs. Je krijgt bijna een toptoestel, zonder dat je er echt krom voor hoeft te liggen.
Volg hier al onze smartphone-reviews.