Het komende jaar belooft veel bijzondere smartphones, krachtige spelcomputers en slimme gadgets. Dit kun je allemaal verwachten op tech-gebied in 2020.
iPhone 12 en een goedkope iPhone
De nieuwe iPhones worden hoogstwaarschijnlijk op twee momenten gepresenteerd. In het voorjaar wordt afgetrapt met de 'iPhone SE 2': een iPhone 8 met aan de binnenkant snellere hardware, die voor een relatief zacht prijsje wordt verkocht.
De iPhone 12 die in september volgt is Apples krachtpatser van het jaar, die met drie schermgroottes wordt verkocht. Het ontwerp is geïnspireerd door de oude iPhone 4. Naast de vertrouwde gezichtsherkenning zou Apple ook de vingerscanner terugbrengen.
Galaxy S11 en Note 11
Samsung's nieuwe Galaxy S11 zet vol in op de camera, die een resolutie van maar liefst 108 megapixel moet gaan ondersteunen. Dat is flink wat meer dan de huidige S10, die slechts een 12 megapixel-camera achterop heeft. In totaal zouden er vier lenzen op de telefoon zitten. Naast de hoofdlens heb je ook een ultragroothoeklens, een optische zoomlens en een dieptesensor. Meestal kondigt Samsung nieuwe Galaxy S-toestellen in het voorjaar aan, waarna de Note-variant rond de herfst veel van de nieuwe functies overneemt.
Nieuwe opvouwbare telefoons
We zagen in 2019 de eerste opvouwbare telefoons verschijnen, een trend die in 2020 vermoedelijk zal doorzetten. Zo zal de recent aangekondigde Motorola Razr bijvoorbeeld worden verkocht. Daarnaast lijkt Samsung na de introductie van de Galaxy Fold te werken aan een nieuw type vouwtelefoon, die net als de Razr opgevouwd kan worden.
Het Chinese Xiaomi presenteerde bovendien een concept dat we dolgraag in Nederland zien verschijnen. Dit toestel is niet opvouwbaar, maar gebruikt een buigbaar scherm om zowel de voor- als achterkant te bedekken.
5G
2020 wordt het jaar van 5G. Telecomprovider T-Mobile belooft voor het einde van het jaar een landelijk dekkend netwerk te hebben, terwijl KPN en Vodafone ook aan de nieuwe technologie timmeren. 5G belooft sneller te worden dan het bestaande 4G, met ook een kortere reactiesnelheid. Je moet dan wel een telefoon met 5G-ondersteuning hebben. Gelukkig staan de eerste modellen ook al voor het komende jaar gepland.
PlayStation 5
De PlayStation 4 krijgt na zeven jaar eindelijk een opvolger en krijgt een niet al te verrassende naam: de PlayStation 5. De nieuwe console ondersteunt een indrukwekkende 8K-resolutie, zou door een ingebouwde SSD-schijf amper laadtijden laten zien en moet vooral veel mooiere games mogelijk maken. Speciale technologie zorgt ervoor dat reflecties er bijvoorbeeld net zo indrukwekkend als in films uitzien. De spelcomputer zal voor het einde van 2020 in de winkels liggen, belooft Sony.
Xbox Series X
Sony's grote concurrent zal voor het einde van het jaar ook een nieuwe generatie spelcomputers introduceren. Tijdens een presentatie noemde Microsoft het apparaat de Xbox Series X, maar in de praktijk gaat hij gewoon 'Xbox' heten. De spelcomputer is een stuk hoger dan we gewend zijn, waardoor hij meer wegheeft van een kleine pc. Ook Microsoft gebruikt een SSD om laadtijden te elimineren en speelt games op een maximale 4K-resolutie af, met 60 frames per seconde.
Gamestreamen met Project xCloud
Google liet met Stadia dit jaar zien dat gamestreaming een goede en stabiele manier is om je spellen te spelen, mits je internetverbinding snel genoeg is. En in 2020 komt Microsoft’s concurrerende streamingplatform Project xCloud ook naar Nederland. Een kleine slag om de arm is vereist, want xCloud bevindt zich nog in een testfase en streamt games op hooguit 720p. Maar het aanbod is bij Microsoft gigantisch, vooral als je een abonnement op Game Pass neemt. Dan heb je voor een tientje per maand een bibliotheek aan spellen die je op iedere smartphone, tablet of computer kunt draaien.
Concurrentie op de streamingmarkt
In het afgelopen jaar zagen we de ene na de andere streamingdienst omhoog springen - en vermoedelijk merken we in 2020 de gevolgen van die groeiende concurrentiestrijd. Netflix zal immers moeten bewijzen waarom je een abonnement moet houden terwijl diensten zoals ook Disney+ en Apple TV+ steeds meer gaan bieden. Het Nederlandse Videoland heeft ook al plannen om een nieuw, goedkoper abonnement met reclame aan te bieden.
Eerste indruk: Disney+
Microled en miniled
Oled krijgt een serieuze opvolger. Aan het begin van 2020 vertrekken vermoedelijk de eerste Microled-schermen uit de fabrieken van Samsung, om te gebruiken in onder andere televisies. De nieuwe technologie is op veel fronten een vooruitgang: microled brandt minder snel in, heeft een langere levensduur en is ook weer ietsje dunner. Tablets en laptops zullen op hun beurt vaker gebruik gaan maken van mini-led, dat met zeer specifieke backlights bijna net zulke zwartwaarden als oled kan tonen. Omdat dit scherm heel dun is, is het ideaal voor draagbare apparaten met grote displays.
Amazon wordt weer ietsje Nederlandser
In de afgelopen jaren begon Amazon al met het verkopen van producten in Nederland op zijn Duitse website, die inmiddels ook een heuse Nederlandse vertaling heeft. In het komende jaar wil de webwinkelgigant zich nog meer op Nederland richten: volgens ingewijden gaat het bedrijf producten verkopen via Amazon.nl, om zich voor te doen als een 'echte' Nederlandse winkel. Al lijkt het er op dat producten nog steeds vooral uit buitenlandse distributiecentra verzonden zullen worden.
Microsoft terug op de telefoonmarkt
We kregen dit jaar al een voorproefje van Microsoft’s plannen voor 2020. De nieuwe Surface Duo en Surface Neo zijn opklapbare smartphones en tablets met dubbele schermen, die je als een soort boek gebruikt. Met de Duo keert Microsoft ook officieel weer terug op de smartphonemarkt, na de nodige flaters met het eerder gekochte Nokia. Al draait deze Microsoft-telefoon wel gewoon op Android.
Microsoft gelooft in 'dual screen'
Eén standaard voor je smarthome
De smarthomemarkt is op het moment wat verwarrend. Je slimme lampen verbinden via het ene protocol, terwijl je thermostaat weer een andere standaard gebruikt. Hierdoor hangt je meterkast vol met verbindingskastjes en staat je telefoon vol met apps. Daar kan in 2020 wel eens verandering in komen. Amazon, Apple, Google, Ikea en Zigbee zijn een samenwerking gestart, waarbij één open standaard voor iedereen wordt ontwikkeld. Wel zo makkelijk.
Betere motors in e-bikes
Bijna alle populaire e-bikes gebruiken een motor van Bosch - en laat dat bedrijf net plannen hebben voor een nieuwe middenmotor. Het nieuwe apparaat is een kilootje lichter dan zijn voorganger (2,9 kilogram) en bieden minder weerstand als ze niet worden gebruikt. Volg onze updates over elektrische fietsen.
Meer slimme brillen
Sinds de introductie van Google Glass lijkt iedere techgigant te werken aan een eigen slimme bril met augmented reality (AR). Daar kunnen we in 2020 wel eens het nodige gaan merken. Volgens optimistische ingewijden zou Apple dit jaar zijn eerste AR-headset willen introduceren, en ook Facebook werkt met dochterbedrijf Oculus aan een bril. Vermoedelijk worden dat nog wat logge en onhandige apparaten, maar het biedt wel een voorproefje van de toekomst.
Slimme brillen hebben de toekomst?
Elektrische stepjes eindelijk legaal?
Bijna alle elektrische stepjes en e-skateboards mogen de Nederlandse weg niet op. In ons land zijn deze elektrische voertuigen nog altijd verboden. Een petitie probeerde daar in 2019 verandering in te brengen, waar wij als Bright onze steun voor hebben betuigd. In 2020 gaan we zien wat voor effect dat heeft gehad - en of er wellicht iets gedaan zal worden.
Elektrische scooter van Segway
Het is misschien wel de gewoonste Segway die je ooit hebt gezien: de elektrische scooter die het bedrijf volgend jaar op de markt wil brengen. De eScooter E125 heeft een bereik van 120 kilometer, terwijl de E200P dankzij een dubbele batterij de 200 kilometer kan aantikken. Beide scooters worden op gadgetbeurs CES 2020 begin januari getoond.
Nieuwe elektrische auto’s
Ook op het gebied van elektrische auto’s staat er een hoop gepland. Zoveel zelfs, dat we de tien auto's waar we het meest naar uitkijken op een rij hebben gezet.
De beste tech van 2019:
Geen video missen? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal