Uitlegparty: VPN-diensten

Uitlegparty: VPN-diensten
24 december 2015 om 14:38
Laatste update: 27 april 2018 om 18:26

Bescherm jezelf, neem een VPN! Op die manier houd je wat je doet op het internet écht privé. Weg met pottenkijkers.

Wifi in bibliotheken, hotels en koffietentjes, op vliegvelden en stations. Erg handig dat je snel en vaak gratis online kan, maar er kleven allerlei risico's aan. Dat toonden we nog maar eens in een reportage in Bright TV. Een hacker kan het dataverkeer van je smartphone, laptop of tablet omleiden, kraken en afluisteren. Zo liggen bijvoorbeeld logingegevens van internetbankieren of sociale media voor het oprapen.

Daarom zijn we met Bright de actie Wees Wijs met Wifi gestart: om mensen te waarschuwen voor de risico's van publieke wifi-hotspots. Maar het gebruik van een VPN is sowieso een goed idee. Niet alleen om jezelf te beschermen bij openbare wifi-netwerken, maar ook om je internetverkeer af te schermen voor pottenkijkers.

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van Virtueel Privaat Netwerk. Zo’n VPN wordt gebruikt om een muur te bouwen die jouw verbinding afschermt voor anderen, zoals je internetprovider of anderen in hetzelfde netwerk. Je zet dan een versleutelde verbinding op met de server van de VPN-dienst, waarna je vervolgens ook een ander ip-adres krijgt.

Een VPN werkt eigenlijk als volgt: [jij] -> versleutelde verbinding [server van VPN] -> website die je wilt bezoeken. Op die manier is het voor een website niet te achterhalen wat jouw ip-adres is. Een internetprovider, de geheime dienst of anderen in hetzelfde netwerk (bijvoorbeeld op je werk) kunnen door de versleuteling ook niet zien wat jij precies uitspookt. Altijd fijn.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Een VPN versleutelt je internetverbinding. Hierdoor kunnen anderen niet meekijken met wat jij doet; van surfen en internetbankieren tot het downloaden van torrents. Alles wordt versleuteld op een manier dat alleen jij toegang hebt tot de internetverbinding. De meeste VPN's passen een speciale technologie toe dat de VPN-provider ook geen toegang heeft tot jouw verbinding. Daarnaast houden de meeste VPN-providers ook geen logbestanden bij met informatie over zijn gebruikers: de diensten richten zich bijna altijd op de privacy van de gebruiker.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="5fa2f8f3-9d94-4cde-89ac-129a972520dd"></drupal-entity>

Een ander belangrijk voordeel van een VPN is de mogelijkheid om je ip-adres aan te passen. Stel: een website is in Nederland geblokkeerd. Je kunt dan bijvoorbeeld met een Duitse server verbinden en een Duits ip-adres krijgen, waarmee je de geblokkeerde website toch kunt bezoeken. Dit geldt ook voor een ip-ban die je kunt krijgen. Even met een andere server verbinden en je kunt weer reageren. Velen gebruiken een VPN-dienst om de Amerikaanse content van Netflix te kijken. Even verbinden met een Amerikaanse server, Netflix opstarten en streamen maar!

Zijn er ook nadelen?

Het gebruik van een VPN is de afgelopen jaren steeds gemakkelijker geworden. Geen geklungel meer met allerlei instellingen, maar gewoon een stukje software installeren op je computer of een app gebruiken op je smartphone en tablet. Zo simpel als wat. Als je een programma of app kunt installeren, kun je ook een VPN gebruiken.

Het grote nadeel van VPN-verbindingen is dat ze altijd wat langzamer zijn dan je normale internetverbinding. Dit komt omdat een VPN een server tussen jou en de website plaatst. Denk aan een soort omleiding. Daarnaast is de verbinding versleuteld. Dit zorgt er ook voor dat de datadoorvoer niet zo snel is als bij een normale internetverbinding. Hoe krachtiger de versleuteling (en hoe veiliger jij bent), hoe langzamer de verbinding.

Hoe zit het met torrenten?

Het downloaden van torrents met een VPN is mogelijk, maar blijft hier en daar een lastig verhaal. Allereerst omdat de snelheid waarmee je downloadt en uploadt sowieso wordt verminderd. Daarnaast weet ik uit ervaring dat aan het gebruik van een VPN om torrents mee te downloaden heel veel haken en ogen zitten. Zo kan het besturingssysteem, jouw router en zelfs de internetprovider voor problemen zorgen.

Allereerst is het belangrijk om de poort waarmee je downloadt open te zetten. Dit doe je normaliter in je router om sneller te downloaden en uploaden. Veel VPN-providers geven hun klanten een poort die ze kunnen invoeren bij hun torrentprogramma. Het gros van VPN-providers wisselt regelmatig van poort, waardoor je dus vaak de poort aanpast. Als je veel via torrentbestanden downloadt, is het verstandig om een VPN-provider te nemen die je een eigen poort laat gebruiken.

De beste VPN-diensten

Tot slot hebben we onze 5 favoriete VPN-diensten voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over:

Deel via