Zo minimaliseer je Facebook maximaal

Zo minimaliseer je Facebook maximaal
25 maart 2018 om 22:30
Laatste update: 2 april 2018 om 11:19

Mocht je Facebook niet kunnen of willen verlaten, dan is het wijs om de hoeveelheid data die je deelt te beperken via deze instellingen.

Facebook verkeert in zwaar weer, maar dat heeft het aan zichzelf te danken. Het datalek van Cambridge Analytica is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Jarenlang hebben Mark Zuckerberg en de zijnen een platform willen zijn en app-ontwikkelaars aangetrokken door ze volledige toegang te geven tot de eigen kroonjuwelen: de data van Facebook-gebruikers. Juwelen inderdaad, want nergens geven mensen meer data vrijwillig over zichzelf en hun vrienden bloot dan op Facebook. Zuckerberg kwam in 2015 eindelijk tot inkeer en plaatste een slot op die deur.

Cambridge Analytica maakte een persoonlijkheidstest-app die door zo’n 300 duizend mensen is gebruikt. Via die groep en al hun vrienden (gemiddeld 200 per gebruiker) verzamelde het gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers. Omgerekend kon je destijds met een app die minstens 8 miljoen mensen bereikte de data verzamelen van álle Facebook-gebruikers, ruim anderhalf miljard mensen. Diverse apps zijn daar in die gouden data-delf-jaren in geslaagd, waaronder populaire games als Farmville en Candy Crush. Wie weet op welke servers onze gegevens nog meer rondzwerven. De positie van Zuckerberg lijkt na zoveel naïviteit onhoudbaar.

Wel blijven, minder delen

Je hebt waarschijnlijk altijd al achterdocht gehad jegens Facebook. Je weet dat je zelf het product bent wanneer zoveel diensten gratis zijn. Je weet ook dat Facebook telkens de grens van toelaatbare qua privacy opzocht of er overheen ging. En toch kan het lastig zijn om mee te doen aan #DeleteFacebook. Facebook kan onderdeel van je werk zijn. Of je hebt last van ‘fear of missing out’. Of je kunt het gemak niet weerstaan van zoveel diensten (foto’s delen, verjaardagen, groepen, nieuws, events, etc.) op één plek. Er bestaan wel alternatieven, maar die zijn versnipperd over verschillende apps of sites. Tot slot is nergens het netwerkeffect zo sterk als bij Facebook.

Mocht je daardoor Facebook niet kunnen of willen verlaten, dan is wel verstandig om de hoeveelheid data die je deelt drastisch te beperken. De belangrijkste instellingen en tips staan hieronder.

Persoonlijke gegevens :: Wees terughoudend met het opgeven van je echte geboortedatum, geboorteplaats en woonplaats. Je mag dan geen felicitaties meer ontvangen op Facebook, met deze gegevens kunnen kwaadwillenden zoals scammers veel schade aanrichten. En je oude scholen invullen, wat levert dat nou daadwerkelijk op? Berichten van oude klasgenoten die je al jaren niet hebt gesproken. En waarom zou Facebook je adres moeten weten? Om likes door de bus te doen?

Login :: Gebruik niet langer je Facebook-account om op andere sites in te loggen. Je deelt minder data met derden wanneer je met je e-mailadres een aparte login aanmaakt op elke site of app. Al die wachtwoorden bewaar je het beste in een wachtwoordmanager, zoals 1Password of LastPass.

Apps :: Externe sites, maar ook de apps op Facebook zelf, slurpen onnodig veel informatie naar binnen. Je zult versteld staan hoeveel gegevens die ze verzamelen optioneel zijn. Vink ze allemaal uit. Verwijder bovendien de apps die je niet of nauwelijks gebruikt. Nog beter is het hele platform ('Apps, websites en plug-ins') uit te zetten. 

Locatiegegevens :: Dit slaat vooral op de mobiele apps van Facebook voor iOS en Android. Tenzij je dolgraag overal wil inchecken, zou ik deze instelling lekker uitzetten. In iOS: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Facebook > kies ‘bij gebruik van app’ maar beter is ‘nooit’. In Android: Account settings > Location > zet uit.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f97a6a2e-b77d-4acf-973a-edc90d0b9426"></drupal-entity>

Privacy :: Om je Privacy in te stellen, bedenk je je eerst waar je Facebook voor gebruikt. Als ik een grove indeling mag maken, dan gebruik je het netwerk of voor promotie van iets of voor vrienden en familie. In het eerste geval deel je je berichten met iedereen, bij de tweede alleen met je vrienden. Voor beide gebruikers is het wel raadzaam om de optie ‘Eerdere berichten beperken’ aan te zetten. Die zet oudere berichten, ook openbare, om tot berichten alleen zichtbaar voor vrienden.

Tijdlijn en taggen :: Dezelfde afweging geldt voor het 'tijdlijn en tagging'-menu. Wil je vooral zenden op Facebook, houd dan de controle bij jezelf. Wil je met je vrienden hangen, kies dan je vrienden.

Foto’s en video's :: Zet geen losse foto's of video's direct op je tijdlijn, want die kun je niet één keer verwijderen. Je kan ze achteraf alleen afzonderlijk verwijderen, via de fotoalbums 'Tijdlijnfoto's' en 'Uploads vanaf je telefoon'. Als je Instagram gebruikt voor het doorplaatsen van foto's naar Facebook, dan komen die foto's wel in een album te staan dat je in één keer kan verwijderen. Foto’s van je kinderen, zeker als ze jong zijn, zijn wat mij betreft een no-go. Die kun je beter met familie en vrienden delen via Whatsapp of een veilige chat-app als Signal, niet op een netwerk waar ze jarenlang bewaard blijven.

Voordat je oude foto's en video's gaat verwijderen, kun je ze downloaden door je hele Facebook-archief op te vragen via de instellingen. Daar staat onderaan de optie 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'. Het kan een uurtje duren voordat je van Facebook een downloadlink in je mailbox krijgt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e39a3eeb-fc58-42b2-bd36-7d76bce5f71a"></drupal-entity>

Advertenties :: Dit menu in de instellingen wordt wel eens overgeslagen. Terwijl je juist hier vrij goed de toegang van derden, in dit geval adverteerders, tot jouw data kunt finetunen. Ter illustratie zou je eens zelf een advertentie moeten maken, dan krijg je een beeld hoe gericht die kunnen zijn op basis van de gegevens die je deelt. De ’Advertentie-instellingen’ zijn de belangrijkste. Je stelt hier in hoe dicht adverteerders op je huid kunnen zitten.

Vrienden :: Het Cambridge Analytica-lek toont aan dat ironisch genoeg je vrienden op Facebook de zwakste schakel zijn. De beste instelling om je daar tegen te beschermen, heet 'Apps die anderen gebruiken'. Daar kun je centraal bepalen welke van jouw gegevens uitgelezen kunnen worden door Facebook-apps die je vrienden gebruiken. (Update: deze setting functioneert eigenlijk niet meer. Lekker dan.) Ik zou sowieso je vriendenlijst eens nalopen. Vreemden die geïnteresseerd in je zijn kunnen je ook volgen.

Kijk ook: zo beperk je wat je deelt met Facebook


Lees ook:

Dit zijn de alternatieven voor Facebook-diensten

Zo verwijder je jouw bel- en sms-data bij Facebook

Maker Facebook-spel kreeg data ook al wilde hij dat niet

Lees meer over:

Deel via