Zonnepanelen op je dak? Lees eerst deze 5 tips
Zonnepanelen zijn populair geworden in ons land en daarmee ook de aanbieders en installateurs van bedenkelijke kwaliteit. Waar moet je op letten als je panelen bestelt?
Zonnepanelen zijn een eenvoudige en goedkope manier om bij te dragen aan minder uitstoot. Wil jij een paar panelen op het dak? Waar moet je dan op letten? Hoe voorkom je dat een beunhaas een paar inferieure panelen op je huis schroeft? Die dan failliet gaat voordat je de garantie kunt claimen.
1. Hoe goed houdt de installateur rekening met de situatie ter plekke?
Sommige aanbieders van zonnepanelen maken een voorstel voor je zonder ter plekke te kijken. Met behulp van Google Earth checken ze de ruimte op je dak en schudden zo een prijsje uit de mouw. Een goede installateur checkt exact alle obstakels ter plaatse die een goede opbrengst in de weg kunnen staan. Een schoorsteen die schaduw geeft, een boom, bebouwing in de buurt. Dat kun je recht van boven niet goed inschatten.
2. Keurmerken, schmeurmerken
Veel keurmerken gaan alleen over de minimumeisen die gesteld worden om het product überhaupt te mogen verkopen. Die zeggen dus niet zoveel. Vraag dus naar keurmerken (van installateur en panelen) die iets zinnigs vertellen over de bestendigheid tegen corrosie, sneeuw en hagel, ammoniak en de test op Potential Induced Degradation (prestatieverminderingstest). Dan weet je of je iets goeds in huis hebt.
3. Garantie? Van wie?
Je zou de eerste niet zijn die een zonnepaneel of omvormer heeft dat het niet meer doet, maar naar de garantie kan fluiten omdat de leverancier failliet is. De meeste aanbieders houden garantie van de fabrikant aan: een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar. Consumenten maken mee dat panelen na minder dan 25 jaar stuk gaan en de garantie niet blijkt te gelden. Let daarom op de kleine lettertjes. Hierin staat in de meeste gevallen dat je alleen aanspraak kunt maken op de vermogensgarantie als het zonnepaneel nog honderd procent intact is. Check daarnaast goed of de importeur van je panelen zelf de garanties regelt of verwijst naar de fabrikant. Als die fabrikant buiten Europa zit, heb je feitelijk geen garantie.
4. Staar je niet blind op de terugverdientijd
De tijd waarin je je panelen terug kunt verdienen (omdat ze stroom opgeleverd hebben en je dat dus niet hoeft te betalen) verschilt per paneel. Het lijkt dus aantrekkelijk om de snelste terugverdientijd te kiezen. Een paneel dat duurder is en langer meegaat, verdient zichzelf langzamer terug, maar kan door langer mee te gaan uiteindelijk goedkoper zijn.
5. Zorg dat je papierwerk op orde is
Als je gekozen hebt voor een aanbieder, zorg dat je het contract inclusief alle documentatie van de garantie in huis krijgt. Laat de panelen ook 'flashtesten' na installatie, zodat je zeker weet dat je gekregen hebt wat op papier staat.
Meer tips vind je in een handig boekje van Solarwatt.