De beste Android apps
Google Android is sinds een paar dagen in Nederland beschikbaar. Wat zijn de beste apps en games? Van WikiTude tot PimPamPet.
Google Android is sinds vrijdag ook in Nederland beschikbaar in de vorm van de G1 bij T-Mobile. Maar dat is nog maar de eerste Android-telefoon. Er zullen dit jaar nog vele modellen volgen, waarschijnlijk ook van Sony Ericsson, Samsung en LG. En waarschijnlijk gaan alle telecomaanbieders ze verkopen. Uiteindelijk neemt Google Android een plekje in naast Nokia's Symbian en Windows Mobile.
De teller van beschikbare apps in de Android Market nadert nu bijna de duizend. Dat is nog altijd een fractie van de tienduizenden apps die voor de iPhone te vinden zijn in de App Store, waar volgens Apple al meer dan een half miljard programma's zijn gedownload. Maar welke van deze 'eerste lichting' Android-apps zijn aanraders? We selecteerden vijf applicaties en vijf games.
Wikitude
Wikitude maakt het mogelijk door het camerabeeld van je telefoon op de horizon belangrijke bezienswaardigheden, gebouwen en andere locaties te zien. Het programma toont de afstand tot de plekken en je kunt direct doorklikken voor extra Wikipedia-informatie over de plaatjes. Wikitude gebruikt een gps-kompas. Als je draait, draaien de plekken in het beeld meteen mee. Ook handig als je als toerist is een vreemde stad de weg kwijt bent.
Any Cut
Any Cut stelt je in staat een link te zetten op het thuisscherm van je telefoon naar allerlei acties die je telefoon kan doen. Denk aan een speciale knop om je vriendin te sms'en of te bellen, een directe link naar een map in Gmail of een bepaalde instelling in- of uitschakelen met een druk op de knop. Soms is linken naar acties binnen apps ook mogelijk.
PicSay
PicSay is gemaakt door Nederlander Eric Wijngaard en is volgens hem al meer dan 180 duizend keer gedownload uit de Android Market. Het programma is daarmee een van de populairste. Je kunt er foto's mee op de telefoon bewerken met bijvoorbeeld tekstbalonnen, icoontjes, plaatjes, effecten. Ook de helderheid of het contrast aanpassen is mogelijk, net als het doorsturen per mail of het publiceren op fotosites.
Locale
Met Locale past de telefoon allerlei instellingen, zoals ringtone, wifi, Bluetooth, wallpaper, automatisch aan op basis van zelf in te stellen voorwaarden, zoals tijdstip, locatie en batterijstatus. Plekken waar je vaak komt kan je van een naam voorzien. Locale kan zelfs automatisch een twitter-bericht sturen op basis van bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld als je bijna thuis bent.
Shopsavvy
Shopsavvy scant met behulp van de camera streepjescodes op producten in en toont daarna informatie over dat artikel en prijzen van webwinkels. De bedoeling is dat je in de winkel na inscannen alsnog kan beslissen een product elders te kopen. Het werkt al met sommige producten in Nederland, maar zeker niet met alle. En zorg ervoor dat je je toestel stil genoeg houdt, anders lukt het inscannen niet.
Last.fm / Imeem
De Last.fm-app streamt, ook via 3G, webradio op basis van je eigen muzieksmaak, of die van je vrienden, of die behorend bij een trefwoord of de automatisch aanbevelingen van Last.Fm. Ook kan je direct doorklikken naar extra informatie op concertagenda's per artiest. Ook je profiel en je LastFM-vrienden zijn in de Android app beschikbaar. Het slechte nieuws is dat LastFM op mijn G1 wel werkt, maar op die van de meeste andere Nederlanders nog niet. Hetzelfde geldt voor de Last.FM-app voor de iPhone, die ook nog niet in Nederland beschikbaar is. De muzieksite gaat hopelijk de mobiele rechten hier ook eens regelen. In de Android Market staan nog een paar on fficiële LastFM-apps, die iets minder goed werken.
Een prima alternatief voor het streamen van muziek op Android-mobieltjes is de app van Imeem, de site waar ik ook mijn Tunes-playlists mee samenstel.
Een andere Android-app die in Nederland nog niet beschikbaar is: Skype Lite. Dat kan komen doordat de Nederlandse vertaling niet af is, want in principe heeft T-Mobile niks te zeggen over welke apps in de Android Market komen te staan. Voip-software die een 3G-verbinding gebruikt is daarbij geen taboe, zoals bij Apple wel het geval is.
Tot slot nog wat gamevermaak. Het spelaanbod voor Android is nog wat magertjes. Maar hier zijn een paar highlights:
PimPam
Jawel, het aloude Pim Pam Pet is meteen al beschikbaar in het Nederlands voor Android. Het spel laat je een kaart met een vraag trekken waarna je de bekende draaischijf met een vingerbeweging een zwengel moet geven. Als hij stil staat bij een letter, moeten spelers een goed antwoord roepen. Daarna kan je de kaart naar de kant schuiven van de speler die gewonnen heeft. Je kan het nog maar met twee mensen spelen. Invoeren van antwoorden kan niet, je moet het IRL spelen en hardop roepen.
Labyrinth
Dit spel is al bekend op de iPhone. Beweeg je Android-telefoon zo dat de kogel niet in een van de gaten in de tafel valt.
Bonsai Blast
Bonsai Blast is er ook voor de iPhone. In dit spel moet je balletjes met verschillende kleuren afschieten in een rij ballen die voorbij komt in een baan.
Solitaire
Veel nostalgie in de Android-market voor wat betreft games. Behalve PacMan is ook kaartspel Solitaire aanwezig. Het werkt net als de Windows-game.
Brain Genius Deluxe
Een spel voor 'hersentraining' met in totaal 24 spellen en nog wat bonuspuzzels. Neemt wel flink wat ruimte in.
WordWrench
Een leuk woordspel waarbij je zoveel mogelijk woorden moet maken met zes letters op het scherm. Woorden van maar 3 letters leveren je wel punten op, maar je moet een woord met zes scoren om door te gaan naar het volgende level.