Eerste indruk: Microsoft HoloLens

Eerste indruk: Microsoft HoloLens

23 mei 2016 om 18:45
Laatste update: 27 april 2018 om 06:05

Microsoft begeeft zich met de HoloLens in de toekomst. Deze vorm van mixed reality smaakt absoluut naar meer.

Bij de meeste nieuwe technologieën is het in het begin nog een beetje wennen, aftasten of het wat kan worden, of eigenlijk vooral een leuke gimmick is. Maar soms vallen alle stukjes direct op hun plaats, zoals bij de HoloLens. Wanneer je het apparaat op je hoofd zet, voelt het net als een virtualreality-bril, maar je zal je op geen enkele manier vergissen: HoloLens heeft een totaal transparant vizier. Waar virtual reality je verplaatst naar een andere wereld, daar voegt HoloLens juist allerlei dingen toe aan de fysieke wereld, vandaar augmented of mixed reality. 

De bril scant de ruimte om je heen met vier ingebouwde sensoren en een dieptecamera. Daarbij hoef je helemaal niet in een lege, steriele ruimte te staan. Integendeel: hoe meer oppervlakken hoe beter. Want al die oppervlakken zijn een canvas waar HoloLens dingen op kan projecteren.

Natuurlijk en meteen vertrouwd

Zo esoterisch als dat misschien klinkt, zo glashelder is het wanneer je HoloLens voor het eerst opzet. Je kijkt naar de tafel voor je en die ziet er precies zo uit als normaal, behalve dat er een kleine roze octopus op staat. Draai je je hoofd, neem je afstand of loop je rond de tafel dan gedraagt de octopus zich precies zoals je van een fysiek voorwerp zou verwachten. Het geluid wordt verzorgd door speakers in de rand van de bril, vlak boven je oren, en ook daarbij houdt de bril rekening met je positie. Het grappige is dat die geprojecteerde hologrammen vrijwel meteen compleet normaal overkomen. Met redelijk natuurlijke handgebaren kun je de hologrammen oppakken, ronddraaien en groter of kleiner maken. Als je een gebaar in de lucht maakt schiet er een glans door de ruimte die alle oppervlakken in beeld brengt die HoloLens kan onderscheiden.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e9ac6fea-bf4a-40fc-9d28-00e0a12a0dab"></drupal-entity>

Tafels, muren, de vloer; de bril is zich echt volledig bewust van zijn omgeving. Zet je ergens een digitaal voorwerp neer, dan blijft het daar staan, ook al verdwijnt het uit je gezichtsveld en maak je een rondje door de kamer, het staat nog op precies dezelfde plek. Ook kun je een spelletje spelen waarbij er allemaal robotjes uit de muur komen gekropen. Er komen dan realistisch ogende gaten in een wand die er verder normaal uitziet. De robotjes komen op je afgevlogen en door je vingers in de lucht samen te knijpen schiet je ze neer.

Klein blikveld, grote belofte

Maar er wordt ook aan toepassingen naast entertainment gewerkt. Zo kan je met de HoloLens straks naar de motor van een auto kijken, en wijst de bril aan wat alle onderdelen zijn. Of je kijkt naar je muur en HoloLens laat je precies zien waar het water, gas en elektra loopt, om ongelukjes bij het boren van een gat te voorkomen. Bovendien haal je met een handbeweging een Windows 10-menu tevoorschijn, waarmee je klassieke Windows-apps kan draaien in een holografisch venster dat voor je zweeft. Het prettige van HoloLens is dat de computer in de bril is gebouwd. Anders dan bij bijvoorbeeld de Oculus Rift en HTC Vive zit je daardoor niet met een kabel aan een pc bevestigd, maar kan je ongehinderd door de ruimte bewegen. Toch is de bril niet zwaar, en zit hij redelijk lekker.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="b10c9b00-3168-4d5e-93d1-56044687df3b"></drupal-entity>

Jammer is dat het blikveld van de HoloLens is nu nog redelijk klein is. Want waar het transparante vizier van de bril je onbekommerd zicht op je hele omgeving biedt, is het deel waardoor je de hologrammen daadwerkelijk ziet nog best wel klein. Denk aan een 13 inch laptopscherm op armlengte en je zit aardig in de goede richting. Dat werkt niet zo beperkend als je zou denken, omdat je zicht toch al vrij snel naar al het interessants binnen dat venstertje wordt getrokken. Toch is het erg jammer als grotere hologrammen deels buiten je gezichtsveld vallen.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="c6a0c83b-afef-4102-9358-921ccc3b5a13"></drupal-entity>

Letterlijke blik op de toekomst

Toch levert Microsoft ondanks dat beperkte blikveld nu al een ontzettend indrukwekkende eerste versie van de HoloLens af. De beelden die je ziet zijn vloeiend en gedragen zich verrassend natuurgetrouw in de echte wereld. De bril is niet te zwaar, de besturing is meteen helder en de toepassingen veelbelovend.

Als je door de HoloLens kijkt, weet je meteen dat je de toekomst ziet. Het is direct duidelijk waar de HoloLens allemaal voor gebruikt kan worden, en vooral dat het beslist geen gimmick is. De bril wordt de komende jaren vast kleiner, het blikveld van de HoloLens kan alleen maar groeien, de scanners worden alleen maar beter en nauwkeuriger tot dit uiteindelijk de manier is waarop we de wereld om ons heen bekijken. Beeldschermen zijn dan zo groot of klein als je zelf wilt, alles wat onzichtbaar is kan je zichtbaar maken en de hele tastbare wereld wordt zo eindeloos veelzijdig als je computerscherm nu al is.

Je kunt de HoloLens dit najaar ook zelf proberen tijdens Bright Day 2016. De kaartverkoop is gestart. Kijk op www.brightday.nl.

Lees meer over:

Deel via