Duurzame energie heeft de wind mee: opvallende groei leidt tot recordbedrag

©Canva

Recordbedrag voor duurzame energie - maar de concurrentie is groot
22 augustus om 21:07

Er wordt dit jaar aanzienlijk meer geïnvesteerd in duurzame energie dan in fossiele brandstoffen. Schonere energie kan op twee keer zoveel euro's rekenen aan investeringen dan benzine en andere fossiele brandstoffen.

Het gaat om de wereldwijde cijfers over dit jaar, zo is te lezen in het World Energy Investment Report. Er wordt een recordbedrag geïnvesteerd in schone energietechnologie, namelijk 2 biljoen dollar. Denk daarbij aan geld voor zonnepanelen, windmolens, batterijen, warmtepompen, maar ook elektrische voertuigen zoals auto’s.

Vooral zonne-energie blijkt een grote succesfactor te zijn. In 2024 wordt er waarschijnlijk 500 miljard dollar geïnvesteerd in zonne-energie

1 biljoen voor gas, kolen en olie

Gas, kolen en olie is een minder populaire investeringsbron: daar wordt dit jaar 1 biljoen dollar aan besteed. Toch is dat helemaal niet zo voor de hand liggend. Voor 2023 was het nog nooit voorgekomen dat er meer in groene energie werd geïnvesteerd dan in grijze. Het internationaal energieagentschap jubelt niet: het laat weten dat er nog steeds grote disbalans is per werelddeel. 

Vooral opkomende economieën zouden achterblijven als het om investeringen in duurzame energie gaat. Toch zijn er ook landen die te maken hebben met moeilijke, economische omstandigheden en die blijken wel degelijk te investeren in schone energie. IEA-directeur Fatih Birol zegt erover: "Het stijgen van de uitgaven voor schone energie wordt geholpen door een sterke economie en doorlopende kostenverlagingen. Er is bovendien een duidelijk industrieel beleid op te merken, nu grote economieën met elkaar concurreren om voordeel te behalen in nieuwe toeleveringsketens voor schone energie."

China loopt voorop

Birol pleit ervoor dat investeringen wel daar terecht moeten komen waar er het meeste profijt uit te halen is. Vooral ontwikkelingslanden hebben het hard nodig, toegang tot betaalbare, veilige en duurzame energie. China doet van alle landen het grootste deel van de investeringen in schone energie: 675 dollar. Dat komt omdat er in dat land veel vraag is naar elektrische auto's, batterijen en zonne-energie. Samen met Europa (370 miljard) en Amerika (315 miljard) is het goed voor tweederde van de wereldwijde investeringen in schone energie.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niet met onze nieuwsbrief.