Slimme speakers en huisrobots: dit zien we op techbeurs CES
Van techgiganten tot obscure merken, ze presenteren deze week in Las Vegas nieuwe apparaten tijdens de CES. Wat kun je verwachten?
De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is elk jaar het toneel van vele honderden productaankondigingen. Fabrikanten presenteren er nieuwe apparaten, die vaak pas maanden later op de markt komen.
Grote bedrijven als Sony, LG en Samsung lanceren weer veel nieuwe gadgets. Apple ontbreekt altijd op de CES: het bedrijf kondigt nieuwe producten alleen tijdens eigen events aan.
Slimme speakers
De CES toont de grote ontwikkelingen op technologiegebied. Een van de opvallendste trends van 2017: apparaten waar je tegen kunt praten en die je als virtuele assistenten moeten helpen.
Zo worden er meerdere slimme speakers gepresenteerd die het voorbeeld van de Amazon Echo en Google Home volgen. Dat zijn ook speakers die je met stemcommando’s kunt bedienen, en niet alleen voor het afspelen van muziek. Je kunt door tegen de speakers te praten bijvoorbeeld ook reminders instellen, agenda-afspraken maken of zelfs producten of taxi's bestellen.
Onder meer Lenovo en Microsoft tonen op de CES eigen slimme speakers. Die van Lenovo werkt samen met Amazons virtuele assistent Alexa. Die van Microsoft werkt met de eigen Cortana-assistant en is gemaakt in samenwerking met fabrikant Harman Kardon. Speelgoedfabrikant Mattel presenteert een slimme speaker voor kinderen, die vragen kan beantwoorden en waarmee ouders hun kinderen ook in de gaten kunnen houden.
Huisrobots
Andere slimme assistenten kunnen zelfs rondrijden in huis. Meerdere betaalbare huisrobots zijn te zien in Las Vegas, zoals de schattige Kuri (700 dollar). Deze rijdende robot verkent met een camera en lasers zijn omgeving en kan dankzij spraakherkenning allerlei taken uitvoeren.
Zo kan Kuri muziek of podcasts afspelen terwijl hij achter je aan rijdt tijdens huishoudelijke taken of kan hij een verhaaltje voor het slapen gaan voorlezen aan kinderen. Ook kan de robot het huis in de gaten houden als je buiten de deur bent.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"medium","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="951b1b93-d2b6-4207-a808-affd265140f1"></drupal-entity>
Opmars van oled-tv’s
Veel aandacht op de beurs gaat traditiegetrouw naar de nieuwe tv's. Na de opmars van tv’s met ultra-hd (4K) en een groter contrast (HDR) valt dit jaar op dat er meer fabrikanten oled-tv's introduceren.
Onder andere Panasonic en Sony zouden nieuwe modellen komen. Op dit moment is LG nog bijna de enige partij die dergelijke tv's aanbiedt. De technologie zorgt voor hogere zwartwaarden en mooiere kleuren. Ook kunnen de tv's zelf flinterdun worden, waar LG ook een demonstratie van geeft.
Tot nu toe waren oled-tv’s echter erg duur, maar de verwachting is dat de prijzen komend jaar door de nieuwe concurrentie gaan dalen. Daardoor wordt oled voor meer consumenten interessant. Ook lcd-tv's met ultra-hd (4K) dalen snel in prijs en zijn voor een grote groep mensen betaalbaar aan het worden. Samsung presenteert een alternatief voor OLED met de verwarrende naam QLED.
Auto-tech
Een andere grote blikvanger tijdens de CES: auto-technologie. Tijdens de beurs heeft Tesla-concurrent Faraday Future zijn nieuwe elektrische auto FF91 gepresenteerd. De auto heeft 1050 pk-vermogen, een bereik van 600 km en is sneller op te laden dan andere elektrische auto's. Maar tijdens de presentatie verliep lang niet vlekkeloos. Ook werd er geen introductiedatum of prijs bekendgemaakt.
Veel traditionele automerken zijn ook aanwezig, bijvoorbeeld om nieuwe technologie voor dashboardsystemen te demonstreren. Zo showt BMW een holografisch scherm en zou Nissan in zijn auto's Microsofts Cortana-assistent integreren.
Smartphones
Op de CES zijn meestal niet veel nieuwe smartphones te bewonderen. Fabrikanten presenteren de meeste nieuwe modellen pas tijdens het Mobile World Congress in Barcelona eind februari. De Chinese merken Honor (van Huawei) en Xiaomi tonen in Las Vegas wel nieuwe, betaalbare smartphones. Xiaomi zal waarschijnlijk zijn recente Mi Mix-smartphone met zeer dunne schermranden demonstreren.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"medium","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a1cc278c-a043-4150-87ab-f41a231196d3"></drupal-entity>
De Mi-Mix.
Dat toestel is nog alleen in China te koop en zet een belangrijke trend voor dit jaar. Ook andere grote telefoonmerken werken aan telefoons waarvan de voorkant bijna geheel uit het scherm bestaat. Verder worden op de CES enkele prototypes van telefoons met buigbare schermen verwacht.
Draadloze audio en usb-c
Voor audiomerken worden draadloze koptelefoons steeds belangrijker. Dit jaar komen er ook meer draadloze Bluetooth-oordopjes op de markt, in navolging van de AirPods van Apple. Een andere eyecatcher op audiovlak is de zwevende speaker van LG.
Pc-fabrikanten demonstreren meer superdunne laptops en convertible notebooks die ook als tablets zijn te gebruiken. Ze beschikken over de nieuwe generatie chips van Intel en Nvidia. Ook zijn ze voorzien van nieuwe usb-c-poorten.
Tijdens de CES zijn ook nieuwe monitoren te zien die via usb-c niet alleen het beeld van een laptop weergeven maar die laptop ook tegelijk kunnen opladen. Dat is een van de voordelen van usb-c, dat één centrale poort voor alles moet worden. Talloze nieuwe apparaten zullen vanaf nu beschikken over usb-c-poorten.
Nederlandse startups
Op de beurs zijn ook allerlei kleine Nederlandse techbedrijven aanwezig. Zo is Manus VR aanwezig met zijn handschoenen voor virtual reality. Eveneens uit Nederland: MiniBrew, een apparaat op thuis bier te bouwen, en The Troffee, een systeem waarmee je zelf tot 7 verschillende soorten koffiebonen kunt mengen tot het perfecte kopje koffie.
Ook aanwezig zijn de Nederlandse makers van Beam, een projector met internet die in een lampfitting is te plaatsen. Beam is een van de vele voorbeelden van succesvolle crowdfundprojecten. Steeds vaker gebruiken deze startups ook de CES als podium om producten te demonstreren, voordat ze daadwerkelijk op de markt komen.
Bright doet verslag
Bright is ook aanwezig bij de CES in Las Vegas. Volg Bright op Facebook en YouTube om onze video's en livestreams niet te missen. Highlights van CES zie je maandag 9 januari in Bright TV op RTL Z.