© MIT/FeliceFrankel CC

Ademende accu maakt energie-opslag veel goedkoper

Ademende accu maakt energie-opslag veel goedkoper

26 oktober 2017 om 06:52
Laatste update: 26 april 2018 om 16:39

Een nieuwe ademende accu slaat elektriciteit maandenlang op voor een vijfde van de prijs van de huidige accu-techniek.

Groene stroom brengt grote uitdagingen met zich mee, zoals de opslag van een overschot aan wind- of zonne-energie. Stroom opslaan in accu's is momenteel nog erg kostbaar, zeker op grote schaal. Een vinding van MIT-wetenschappers kan wellicht de prijs voor de opslag van elektriciteit aanzienlijk verminderen. Zij ontwikkelden een prototype van een kleine batterij die stroom heel lang kan opslaan voor ongeveer een vijfde van de kosten. 

De accu ademt lucht in en ademt zuurstof uit. De wetenschappers gebruiken voor één van de twee polen van de accu, de anode, goedkoop zwavel opgelost in water. Een vloeibare zoutoplossing in de andere pool, de kathode, haalt voortdurend zuurstof uit een luchtstroom en geeft deze weer terug als de twee polen heen en weer elektronen uitwisselen. Zuurstof die in de kathode vloeit, zorgt ervoor dat de anode elektronen afgeeft en een extern circuit van stroom voorziet. Vloeit zuurstof uit de kathode, dan gaan de elektronen weer terug naar de anode en wordt de accu opgeladen. 

De chemische kosten van de accu zijn ongeveer 1/30e van lithium-ion accu's. Accu's geschikt voor de opslag van groene stroom zouden elektriciteit voor ongeveer 20 tot 30 dollar per jaargetijde kunnen opslaan. Dat is ongeveer een vijfde van de kosten met huidige accu-technologie.

Alternatief voor waterkracht

Wereldwijd wordt een overvloed aan stroom voornamelijk opgeslagen in hydro-elektrische opslagsystemen, waarbij water van een lager naar hoger gelegen spaarbekken wordt gepompt. Bij een vraag naar extra elektriciteit stroomt het water naar beneden en wekt het via turbines stroom op. Volgens de MIT-wetenschappers zou hun nieuwe goedkope accu-technologie per volume 500 maal zoveel energie bevatten. Dat maakt de accu uitermate compact, waardoor dergelijke accu's overal waar groene stroom wordt opgewekt ingezet kunnen worden. De volgende stap is om het prototype ter grootte van een koffiemok veel groter te maken.

Lees meer over:

Deel via