Op deze wereldkaart is Nederland bijna het grootste land

Op deze wereldkaart is Nederland bijna het grootste land
11 juni 2016 om 14:13
Laatste update: 27 april 2018 om 05:34

Nederland is qua nationale domeinnamen het op vier na grootste land op aarde. Eilandengroep Tokelau gaat aan kop.

Nederland is het vier na grootste land op aarde. Alleen Tokelau, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China zijn groter dan ons land. Tenminste, als je de wereld bekijkt naar grootte van het aantal internet domeinnamen. Volgens het Britse internetbedrijf Nominet zijn er meer dan 5,6 miljoen .nl-adressen, waar topscorer Tokelau er meer dan 31 miljoen heeft.

In een wereldkaart van online adressen heeft Nominet alle beschikbare domeindata bijeen gebracht, waarbij de landen even groot zijn als het aantal domeinnamen dat ze hebben. Nederland staat relatief heel hoog op de kaart, omdat één op de drie Nederlanders een domeinnaam bezit. Volgens Nominet komt dat doordat Nederland er vroeg bij was met internet. 

En dat minuscule eilandje Tokelau in de Stille Oceaan dat bovenaan staat? Met 1400 inwoners zijn er 31 miljoen domeinnamen. Dat is te danken aan de Nederlander Joost Zuurbier, die het recht op de .tk-naam kocht en de internetadressen gratis beschikbaar stelde. Het domein .com met 123 miljoen adressen neemt op de kaart geen plaats in, omdat het niet gekoppeld is aan een fysieke locatie. 

De kaart van de online wereld is online gratis beschikbaar. Bright maakte in 2007 al een kaart van de online wereld genaamd Waar is www? waarin je bekende domeinnamen op de wereldbol terugvindt. 

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="77bbb944-c351-4880-b61f-95cf7d0d0a54"></drupal-entity>

Lees meer over:

Deel via