De game die je eens in je leven moet spelen

De game die je eens in je leven moet spelen

4 maart 2015 om 14:02
Update: 28 april 2018 om 01:09

'Death, a conversation game' is een spel over wat jij en je vrienden eigenlijk willen in het leven (en daarna).

De dood, niet het gezelligste onderwerp. Toch kan ik je vooraf zeggen dat het spelen van Death, a conversation game helemaal geen vervelende bezigheid is, en eigenlijk vooral veel zin in het leven maakt. Dus lees toch nog even verder.

Stel, er gaat iemand dood. Wat doe je dan? Sommigen nemen de tijd voor rust en ritueel, want haast is wel het laatste dat je hebt. Anderen bellen direct een uitvaartverzorger, ook al is het midden in de nacht, om te horen wat te doen. Het is wel duidelijk, we praten niet genoeg over wat te doen na de dood.

De game die ergens over gaat

Wat je doet in de tijd tussen dood en begrafenis, leer je in het spel “Death, a conversation game.” Ik speelde de game die ergens over gaat met de buurvrouw, die uitvaartverzorger is en dus meer kennis van zaken heeft. Het speelbord is een vierkant met in iedere hoek een stapel kaarten, over Now (het leven), In Between (tussen dood en uitvaart), Then (na de begrafenis of crematie) en Beyond (een meta-level voor alles wat er nog meer is of zou kunnen zijn). De persoon die als laatste op een begraafplaats is geweest, mag beginnen. Bummer, daar hoef ik deze buuv niet eens naar te vragen, zij begint. Ze kiest een kaart van de In-Between-stapel natuurlijk: “Wat wil ik bij mijn uitvaart zeker niet?”.

Vervolgens schrijft zij haar antwoord op, en ik schrijf op wat ik denk dat zij antwoordt. Dat levert, vooral als je het met meerdere vrienden of familieleden speelt, niet alleen op dat je moet uitspreken wat jij wil, maar geeft je ook suggesties die blijkbaar beter bij jou passen dan je zelf had bedacht. De mooiste antwoorden bewaar je, degene die het het beste deed krijgt je vragenkaart bij wijze van winpunt. Wie uiteindelijk de meeste kaarten heeft wint.

Levensweg

“Wat moet er met mijn telefoon, computer en facebook profiel gebeuren?” is een vraag waarvan het voor je vrienden best handig is om je antwoord te weten. Het gaat van praktische kaarten via “Waarom zou je een bucketlist maken” naar ”Wat is volgens jou het doel van een uitvaart” en “Hoe lang duurt doodgaan”, “Waarom is het misschien maar goed dat we niet onsterfelijk zijn”, “Wat is mijn belangrijkste nalatenschap” “Welke 3 dingen wil ik zeker gedaan hebben voor ik sterf”. Dat je bij ieder vraag van iets praktisch tot iets dieps schakelt, maakt het onverwacht luchtig en mogelijk ook die zwaardere onderwerpen te bespreken. De buuv en ik bedachten een eigen regel (dat mag met bordspellen) en voegen een “pass” mogelijkheid toe als je je ergens echt niet bij op je gemak voelt. “Hoe wil je dood gaan?” was voor mij iets te confronterend. En we vroegen ons af of het spel niet net zo goed “Life” als "Death" kan heten. Daarmee haal je de drempel om het spel op tafel te leggen omlaag. En uiteindelijk blijken de gesprekken over de dood, te gaan over wat het leven je leert.

Voor een zinvolle avond

Het wordt een bijzondere avond. Met je vrienden praten over het leven (en de dood) is misschien zelfs wel leuker dan een avondje met ze bieren. En er mag natuurlijk best een drankje bij. Buurman ziet het aan en zegt “Dit zou je moeten spelen voor je trouwt of besluit een kind te nemen. Bij alle life changing beslissingen is het een manier om elkaar anders te leren kennen.” Dus, kruis maar vast een avondje in je agenda aan.

Het herontwerpen van de dood

Death. a conversation game is een spel gemaakt door Lea Gscheidel (dochter van een uitvaartverzorger) en strategisch designer Virginie Gailing. Zij wilden de dood herontwerpen “in de tussentijd die leven heet”. Aanleiding was Lift 15, de 2015 editie van het jaarlijks evenement over innovatie en digitale technologie dat deze februari in Geneve werd gehouden.

Meer over

Deel dit artikel