Bitcoin overleeft weer een crash
De koers van Bitcoin ging in het weekend fors onderuit na een verbod door de Chinese centrale bank. Maar Bitcoin herstelde zich weer.
China maakte vlak voor het weekeinde bekend dat het land banken verbied te handelen in Bitcoins. De koers van Bitcoin kelderde na de bekendmaking bijna 50 procent maar is ondertussen weer herstellende. Sinds oktober is de Bitcoin koers geëxplodeerd en haalde op de MtGox vorige week een recordwaarde van 1242 dollar. De reden van de snelle stijging van de laatste maanden waren Chinese investeerders die op grote schaal in Bitcoins begonnen te handelen.
Geen wonder dat de Bitcoin-beurzen afgelopen weekeinde sterk reageerden op het nieuws van de Chinese Volksbank dat financiële instituten niet langer mogen handelen in Bitcoin. De koers viel eerst van ruim 1200 dollar naar 900 dollar, herstelde heel kort en viel toen in minder dan 24 uur naar 576 dollar.
De koers stuiterde vervolgens direct weer omhoog naar de 750 dollar en bleef het hele weekeinde rondom die koers schommelen om vanochtend vroeg weer omhoog te schieten naar zo’n 980 dollar om vervolgens weer hard te dalen.
De paniek werd deels veroorzaakt door nieuwskoppen als 'China cracks down on Bitcoin' in de Engelstalige media. Joseph Wang die zegt een ex-vice president van een grote investeerders bank in Hong Kong te zijn, nuanceert echter het nieuws op Quora. "Het zijn tijden als dit dat je blij bent dat je Chinees kan lezen en je niets te maken hebt met Engelstalige kranten die geen enkel benul hebben."
Volgens Wang is het juist geweldig nieuws voor Bitcoin. Volgens hem betekent de aankondiging van de Chinese Volksbank dat China de Bitcoin beurzen en Bitcoin als 'handelswaar' en niet als valuta zullen behandelen. Dat betekent volgens Wang dat de beurzen en Bitcoin niet onder bank- en valutawetgeving vallen. De enige beperkingen die de Bitcoin-beurzen opgelegd worden, is de standaard Chinese internet censuur en de regel dat alle gebruikers van deze beurzen zich moeten identificeren om het witwassen van geld te voorkomen.
Financiële instituten mogen dan wel geen transacties uitvoeren in Bitcoin maar iedereen is vrij om te handelen in deze virtuele handelswaar, zolang het maar niet gebruikt wordt als betaalmiddel. Hij betwist dan ook de woorden 'crack down' en 'ban' die de westerse media gebruiken. Volgens Wang heeft de Chinese Volksbank juist groen licht gegeven door Bitcoin niet als valuta te zien en dus ook niet op die manier te reguleren.
Daar valt over te twisten, want de belofte van Bitcoin is vooral dat je geld met anderen kan uitwisselen met de eenvoud van email en zonder tussenkomst van derden zoals banken, die forse commissies willen voor het overmaken van bedragen. Als Bitcoin niet ingezet kan worden als betaalmiddel dan blijft alleen de speculatie over.
Het meest opvallend aan deze crash is echter dat Bitcoin steeds sterker wordt en dergelijk nieuws overleefd. In 2011 steeg Bitcoin uit het niets naar 30 dollar en crashte naar 2,50 dollar. Kortom, 1/12 waarde van het hoogtepunt. In April dit jaar kelderde Bitcoin na een hoogtepunt van 250 dollar terug naar de 60 dollar, 1/4 van zijn hoogtepunt waarde. En afgelopen weekeinde was de crash goed voor een halvering. Bitcoin lijkt in elk geval genoeg momentum te hebben om slecht nieuws te overleven. Of dat zo blijft is maar de vraag. Toch is het een teken aan de wand, zelfs al knalt de Bitcoin bubbel in de toekomst, toekomstige crypto-valuta zouden weleens roet in het eten kunnen gooien van de banken, de PayPals en de Western Unions.