Android straks overal in huis

Android straks overal in huis
12 mei 2011 om 04:33
Laatste update: 28 april 2018 om 23:52

Na telefoon, tablet en tv komt Android nu ook naar lampen, speakers en andere apparaten in huis.

Google heeft tijdends zijn I/O-conferentie bekendgemaakt dat Android ondersteuning krijgt voor domotica, oftewel allerlei andere huishoudelijke apparaten. Het nieuwe framework Android@Home stelt gebruikers in staat allerlei soorten apparaten via apps op mobieltje of tablet te bedienen via wifi of als dat niet beschikbaar is met een eigen draadloos protocol van Google.

Er komen ook producten op de markt die standaard geschikt zijn voor Android@Home. Fabrikant Lightning Science brengt eind dit jaar al led-lampen en aan/uit-knoppen voor Android@Home op de markt. What's next? Een kattenbak met Android?

Google showde ook een systeem waarbij speakers draadloos communiceren met zijn nieuwe muziekdienst Music Beta by Google. De speakers kunnen ook reageren op cd-hoezen met chips. Android@Home wordt een open systeem waar ontwikkelaars zelf apps voor kunnen schrijven.

Android@Home kan voor draadloos streamen van multimedia ook een concurrent worden voor Apple's AirPlay, waarvoor al geschikte speakers, recivers en allerlei andere randapparatuur te koop zijn.
Android@Home werkt alleen met de nieuwe versies 2.3.4 en 3.1. Deze versie 3.1 komt ook beschikbaar op Google TV. Dat tv-systeem krijgt later dit jaar ook toegang tot de Android Market. Android 3.1 biedt ook nieuwe functies voor accessoires die met Android werken en Android-apparaten kunnen als host voor usb-apparaten dienen.

Later dit jaar verschijnt een Android versie die de verschillen tussen de telefoon- en tableteditie vermindert, genaamd Icecream Sandwich. Inmiddels zijn meer dan 100 miljoen Android-apparaten geactiveerd. In de Android Market staan nu 200 duizend apps.

Lees meer over:

Deel via